logotyp

Skyddstillsyn med samhällstjänst för flera fall av sexuella ofredanden och sexuella övergrepp

Mål: B 1067-19
Tingsrätten har idag meddelat dom i ett uppmärksammat mål där en 23-årig man åtalats för två fall av försök till våldtäkt och nio fall av sexuellt ofredande. Mannen har hela tiden nekat till brott.

Tingsrätten anser att åklagaren har bevisat att mannen vid elva olika tillfällen under januari och februari 2019 har antastat för honom okända kvinnor genom att utan förvarning närma sig dem bakifrån, tafsa på dem och därefter hastigt lämna platsen. I åtminstone nio av fallen har mannen varit maskerad med munskydd.

- Tingsrätten har kommit fram till att den samlade bevisning som har lagts fram entydigt talar för att 23-åringen är gärningsman på samtliga åtalspunkter, och att mannen själv inte har kunnat lämna någon hållbar alternativ förklaring, säger rådmannen Jenny Forkman, som har varit ordförande i målet.

Däremot gör tingsrätten i två fall en annan bedömning än åklagaren när det gäller rubriceringen av brotten.

Tingsrätten dömer mannen för två fall av sexuellt övergrepp av normalgraden och nio fall av sexuellt ofredande. Påföljden bestäms till skyddstillsyn och sextio timmars samhällstjänst. Mannen ska också betala skadestånd till de målsägande som har begärt det.

Åklagarens yrkande att mannen ska utvisas avslås.