logotyp

Jävig nämndeman skiljs från sitt uppdrag

Mål: B 12206-18, B 2046-19
Göteborgs tingsrätt har idag beslutat att den nämndeman som var jävig i ett mål om brott mot luftfartslagen inte längre ska få vara nämndeman vid tingsrätten. Nämndemannen anses ha agerat så olämpligt att det skulle skada förtroendet för den dömande verksamheten om han fick fortsätta sitt uppdrag.

Målet i tingsrätten gällde en kvinna som stod åtalad för att ha vägrat lyda pilotens order att sitta ner i flygplanet. På planet fanns även en man från Afghanistan som skulle utvisas. Kvinnan dömdes för brott mot luftfartslagen till dagsböter. Efter domen kom det fram att en av nämndemännen i samband med den aktuella händelsen och alltså långt före rättegången hade kommenterat en nyhetsartikel på internet om fallet på följande sätt: ”I media hyllas hon av batikhäxorna Ernman och Ramberg. Det är mycket allvarligt när advokater stöder brottslingar.”

Sedan målet överklagats återförvisade hovrätten målet till tingsrätten. Hovrätten menade att nämndemannen genom sitt uttalande varit jävig när han prövade målet och att tingsrätten därför måste ta om rättegången.

Nämndemannen stängdes av när frågan om jäv blev känd. Genom dagens beslut skiljs han permanent från uppdraget som nämndeman. En bidragande orsak till beslutet är att det kommit fram att nämndemannen tagit initiativ för att kunna sitta med och döma i målet.

– Nämndemannen har agerat mycket omdömeslöst och opassande. Den omständigheten att han påstår sig inte minnas sin kommentar till nyhetsartikeln när han dömde i målet förändrar inte detta, säger tingsrättens lagman Johan Kvart.

– Återigen har förtroendet för domstolarna fått sig en knäck på grund av en nämndemans agerande. Den skada som det innebär kan mätas även i pengar och längre väntetider för andra mål när tingsrätten nu måste ta om hela rättegången, avslutar Johan Kvart