Göta hovrätts logotyp
 

Mordet i Moholm

Mål: B 833-19
Skaraborgs tingsrätt dömde i februari en man för mord m.fl. gärningar till 18 års fängelse. Även hovrätten dömer nu den åtalade mannen för mord. Hovrätten, som friar mannen från ansvar för en av de övriga åtalade gärningarna, fastställer tingsrättens straff på 18 års fängelse. Två av hovrättens ledamöter är dock skiljaktiga och vill bestämma straffet till livstids fängelse.

I juli 2018 avled en man efter att ha misshandlats och skjutits med två skott i huvudet. Kroppen påträffades i Moholm. I samband med händelsen påträffades en utbränd bil i ett skogsområde. En då 49-årig man åtalades bl.a. för dessa brott och i februari dömde Skaraborgs tingsrätt honom för mord, grovt vapenbrott, mordbrand, grov misshandel och misshandel till 18 års fängelse.

I hovrätten har den åtalade mannen begärt att bli frikänd. När det gäller åtalet för mord har hovrätten gjort samma bedömning som tingsrätten. Även enligt hovrätten är det bevisat att den åtalade mannen är gärningsman och hade uppsåt att döda. Han döms därför även i hovrätten för mord. Hovrätten frikänner honom däremot från ett åtal för mordbrand, som avsåg att en bil eldades upp för att dölja spåren av mordet.

I hovrätten har åklagaren begärt bl.a. att den åtalade mannen ska dömas till livstids fängelse. Hovrättens majoritet har emellertid bedömt att vare sig straffvärdet för mordet eller de straffhöjande omständigheter som i övrigt förelegat har varit tillräckliga för att motivera att påföljden bestäms till ett fängelsestraff på livstid.