Malmö tingsrätts logotyp
 

Sex tonåringar döms för grovt rån

Mål: B 866-19
Malmö tingsrätt har i dag dömt sex tonåringar, i åldrarna 15-16 år, för grovt rån i Klagshamn den 25 januari i år. Rånoffret var en 21-årig man som fick en skallbensfraktur och var nära att avlida av det våld han utsattes för.

Sex tonåringar åtalades för att tillsammans ha utfört ett grovt rån och skadegörelse i Klagshamn. Fyra av dem åtalades för ytterligare brottslighet.

Gänget körde runt i Skåne under kvällen den 25 januari 2019. I Lomma blev en en 14-åring rånad på sin mobil och en i gänget döms för att ha utfört detta tillsammans med andra.

Sex av tonåringarna i gänget döms för att i Klagshamn ha utfört det grova rånet mot en 21-årig man. Mannen skulle köra från platsen när han blev knivstucken och svårt misshandlad av gänget. Han blev bestulen på sin Parajumperjacka, mobiltelefon, Ipad och nycklar. Däcken till bilen blev punkterade. Två av männen i gänget döms även för att före rånet bl.a. ha hotat en tidigare skolkamrat med kniv.

Kvällen efter rånet försökte några personer ta sig in i 21-åringens bostad med hjälp av nycklarna som togs vid rånet. En av tonåringarna döms för försök till grov stöld i anledning av denna händelse.

Ett av vittnena på platsen blev hotad för att han pratat med polisen. Den man i gänget som gjorde detta döms för övergrepp i rättssak.

Tingsrätten har funnit att rånet varit av så kvalificerat allvarligt slag att det bör bedömas som grovt brott. - Om förövarna varit över 21 år hade påföljden blivit fem års fängelse, säger Christina Nilsson.

Deras ålder har beaktats vid straffets bestämmande. Eftersom fängelse inte ska väljas för denna ålderskategori har straffen bestämts till sluten ungdomsvård från åtta till tio månader.

En i gänget är häktad i sin frånvaro för att ha deltagit i det grova rånet.