Uppsala tingsrätts logotyp
 

En 26-årig man döms för mord vid sjön Lafsen

Mål: B 7355-18
I maj 2018 påträffades en död man i sjön Lafsen. Kroppen var då insvept i sopsäckar. Två män åtalades för mord och en tredje man åtalades för medhjälp till mord. Tingsrätten har i dag dömt en av männen för mord till fängelse 16 år. De två andra männen har dömts för bland annat grov misshandel respektive medhjälp till misshandel till fängelse.

Tingsrätten har funnit utrett att mannen dödades den 8 oktober 2017 vid badplatsen vid sjön Lafsen. En av de tilltalade männen knivhögg mannen vilket ledde till att han förblödde. Innan de dödande knivhuggen har en annan av de tilltalade misshandlat mannen med en batong. Den tredje tilltalade har under händelseförloppet hållit vakt vid den stig som ledde ner till badplatsen. Efter mordet har mannens döda kropp svepts in i sopsäckar och sänkts i sjön Lafsen.

Den tilltalade som högg med kniven döms för mord till fängelse i 16 år. Den man som utförde misshandeln döms för grov misshandel och brott mot griftefrid till fängelse två år åtta månader. Den man som höll vakt döms för medhjälp till misshandel och skyddande av brottsling till fängelse ett år.

- Skälet till att den man som döms för grov misshandel inte döms för mord är att det inte är bevisat att han hade avsikt att döda mannen, säger rådmannen Kurt Ek.