Göteborgs tingsrätt
 

Stödassistenter dömda för vållande till annans död

Mål: B 7328-18
Tingsrätten har idag meddelat dom mot två stödassistenter på ett korttidsboende i Göteborg. De båda assistenterna har dömts för att på boendet ha vållat en 17-årig pojkes död. För brottet har de båda fått villkorlig dom och böter.

En 17-årig pojke med intellektuell funktionsnedsättning, autism och epilepsi dog efter en händelse den 3 janauri 2018 på ett korttidsboende i Göteborg. De båda stödassistenterna var den enda personalen på boendet den aktuella kvällen.

Tingsrätten har ansett att de båda assistenterna inte följt rutinerna på boendet och att de brustit i tillsynen över pojken sedan han sattes i badkaret på kvällen. Pojken hittades livlös i badkaret och hans liv gick inte att rädda. Genom att lämna honom utan tillsyn och möjlighet att få hjälp anser tingsrätten att de båda stödassistenterna av oaktsamhet vållat hans död.

Tingsrätten har även dömt ut skadestånd till närstående till pojken.