logotyp

Lunds tingsrätt dömer två män till fängelse för med-hjälp till tillverkning av uppemot 300 kilo amfetamin

Mål: B 1398-19
I september 2018 anlände polis till en ödegård utanför Landskrona. I ett hus på gården påträffades drygt 190 kilo amfetaminpulver. Ett vittne hade dokumenterat att ytterligare ca 100 kilo amfetamin fanns i huset tidigare på dagen, men den narkotikan var försvunnen från platsen när polisen kom. Tre personer sågs på platsen men försvann därifrån och har inte påträffats igen.

Åklagaren har påstått att de två som nu åtalats ska dömas som gärningsmän för att tillsammans med ytterligare personer ha tillverkat ca 300 kilo amfetamin genom att utvinna amfetaminpulver ut amfetaminolja. De tilltalade har förnekat brott.

Tingsrätten anser att åklagaren har styrkt i målet att det har tillverkats uppemot 300 kilo amfetaminpulver i ödegården.

- Redan med hänsyn till den stora mängden är det uppenbart att narkotikaframställningen utgjort ett led i organiserad brottslighet i syfte att i stor omfattning bedriva handel med narkotika. Brottet ska bedömas som ett synnerligen grovt narkotikabrott, säger rättens ordförande, lagmannen Göran Lundahl.

Tingsrätten dömer de två männen för att gemensamt ha planerat inköp av utrustning som använts vid tillverkningen och sedan köpt eller hyrt sådan utrustning - bl.a. ett elverk, plastfilm, omrörare och blandningstråg – och levererat det till gården.

- Även om utrustningen behövts vid framställandet är det inte klarlagt att de två männen deltagit aktivt i tillverkningen eller i planeringen av denna tillsammans med de övriga som varit inblandade. De ska därför inte dömas som gärningsmän utan bara för att ha medverkat till brottet, säger Göran Lundahl.

Straffvärdet för det brottet uppgår till fyra års fängelse, vilket blir påföljden för den ene mannen. Den andre döms också för ytterligare brott till fängelse i fyra år och två månader. Rätten är enig i sin bedömning