Svea hovrätts logotyp
 

Hovrättens handläggningstider kommer att öka

Antal brottmål som kommer in till Svea hovrätt har under det senaste året ökat med 7 procent. Sedan två år tillbaka är ökningen 19 procent. Även de flesta övriga typer av mål har ökat. Samtidigt har hovrätten under året fått ett besparingskrav och möjligheten att utnyttja den så kallade anslagskrediten har begränsats. Hovrätten kommer därför att ha färre domare i tjänst jämfört med tidigare.

Sammantaget leder detta till att alla mål inte kommer att kunna avgöras i den takt de kommer in. Hovrätten prioriterar brottmål där någon är frihetsberövad och mål mot ungdomar, samt vissa andra mål i enlighet med lagstiftningen. För övriga mål kommer handläggningstiderna att öka. På sikt kan det handla om kraftiga ökningar. 

- Svea hovrätt har under de senaste åren ökat antalet avgjorda mål. Jag bedömer dock att vi sedan en tid tillbaka har nått vårt kapacitetstak. Situationen är likartad på många andra domstolar. På kort sikt måste Sveriges Domstolar tillföras betydande resurser. På längre sikt krävs förändringar av lagstiftningen så att domstolsprocessen effektiviseras och målen därmed kan avgöras snabbare, säger hovrättspresidenten Anders Perklev.