Östersunds tingsrätts logotyp
 

Fem personer döms för inblandning i människorovet på Frösön den 5–8 maj i år

Mål: B 1406-19
Fyra av de åtalade döms för människorov och försök till grov utpressning och en för medhjälp till människorov. Samtliga döms till flera års fängelse

En man fördes bort mot sin vilja och hölls sedan fången i ett Attefallshus på Frösön i Östersund under två och ett halvt dygn, från söndag kväll till onsdag förmiddag. Vid den tiden lyckades mannen fly från huset och larma polis. Mannen hade varit fastlåst med handfängsel i huset och blivit slagen, hotad och pressad på pengar. Syftet med frihetsberövandet var att få pengar från mannen för betalning av en påstådd skuld.

Tingsrätten anser att fyra av de tilltalade varit delaktiga i händelseförloppet på ett sådant sätt att de ska dömas som gärningsmän för människorov och försök till grov utpressning. Tre av de tilltalade döms till över fem års fängelse. En av gärningsmännen var endast 20 år vid brotten och därför döms han till fyra års fängelse. En ytterligare person, som var 19 år, döms för medhjälp till människorov till två års fängelse. De två män som var åtalade för medhjälp till människorov respektive medhjälp till olaga frihetsberövande frikänns. Tingsrätten frikänner även de personer som var åtalade för övergrepp i rättssak.

De som döms för inblandning i människorovet ska betala skadestånd till mannen som hölls fången i Attefallshuset med drygt 80 000 kr.

Brottet har präglats av hänsynslöshet gentemot offret och någon annan påföljd än fängelse har inte varit aktuell, säger rättens ordförande rådmannen Karin Johnson Ryd.

Tingsrätten var enig.