Förvaltningsrätten i Stockholms logotyp
 

Förvaltningsrätten har prövat ett villkor om högsta antal åskådare på en fotbollsmatch i Allsvenskan

Mål: 24642-19
Polismyndighetens beslut att begränsa antalet åskådare på en ståplatsläktare under en fotbollsmatch som AIK Fotboll AB anordnat var riktigt. Det konstaterar förvaltningsrätten i en dom i dag.

Målet i förvaltningsrätten handlar om ett villkor enligt ordningslagen. Polismyndigheten får enligt ordningslagen meddela de villkor som behövs för att upprätthålla ordning och säkerhet vid en offentlig tillställning. Villkoren måste vara tydliga och proportionerliga.

- Förvaltningsrättens prövning avser ett villkor för en specifik match. I det här fallet kommer alltså domstolen fram till att villkoret uppfyller lagens krav på tydlighet och proportionalitet, säger rådmannen Marcus Edelgård.

Den 2 november 2019 anordnade AIK Fotboll AB en offentlig tillställning i form av en fotbollsmatch i Allsvenskan mellan AIK och GIF Sundsvall. I tillståndsbeviset för matchen meddelade Polismyndigheten ett villkor om att högst 2 500 åskådare fick befinna sig på en ståplatsläktare under matchen. Förvaltningsrätten har i dag avslagit AIK Fotboll AB:s överklagande av villkoret.