Hovrätten för Västra Sveriges logotyp
 

Hovrätten fastställer tingsrättens dom efter bilbränderna i Västra Frölunda

Mål: B 5809-19
I tingsrätten dömdes en 17-åring för att ha deltagit i omfattande bilbränder i Västra Frölunda i augusti 2018. Hovrätten har nu prövat om 17-åringen och två män i 20-årsåldern ska dömas för grov skadegörelse. Hovrätten fastställer den fällande domen mot 17-åringen. De två andra männen frikänns även i hovrätten.

Vid tingsrätten var de tre männen åtalade för grov skadegörelse och tre andra personer för medhjälp till grov skadegörelse. Tingsrätten dömde 17-åringen, men frikände de övriga åtalade. Åklagaren valde att inte överklaga tingsrättens friande dom för de tre som var åtalade för medhjälp.

Ett stort antal vittnen och en del av de drabbade bilägarna hördes i tingsrätten. Åklagaren spelade också upp övervakningsfilmer och mobilfilmer från händelsen. På filmerna syns flera svartklädda och maskerade personer som slår sönder och tänder eld på bilar. Hovrätten har tagit del av samma bevisning och kommer till samma slutsatser som tingsrätten.

17-åringen döms även av hovrätten till ungdomstjänst för att ha deltagit i den grova skadegörelsen på en av platserna, där hans blod fanns på flera av de skadade bilarna. 17-åringen ska betala skadestånd på sammanlagt drygt en halv miljon kronor till ett stort antal drabbade bilägare och försäkringsbolag.

När det gäller de två männen i 20-årsåldern kommer hovrätten, precis som tingsrätten, till slutsatsen att bevisningen inte är tillräcklig för att binda dem till brottet. De frikänns därför.

Rättegången i hovrätten gällde även åtal för andra händelser i Västra Frölunda. Även i de delarna gör hovrätten samma bedömningar som tingsrätten. En man som dömdes för stöld av tingsrätten döms dock i stället till fängelse för rån.

Hovrätten är enig i sin dom.