Förvaltningsrätten i Stockholms logotyp
 

Karolinska Institutet ska betala 3 miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift

Mål: 19292-19
Karolinska Institutet ingick i augusti 2018 ett avtal om köp av molekylärbiologiska produkter utan att annonsera upphandlingen. Förvaltningsrätten anser att det inte funnits förutsättningar att frångå huvudregeln att upphandlingar ska annonseras. Karolinska Institutet ska därför betala en upphandlingsskadeavgift om 3 miljoner kr.

Karolinska Institutet har hävdat att det funnits skäl att underlåta annonsering eftersom anskaffningen av molekylärbiologiska produkter varit absolut nödvändig och att myndigheten på grund av en exceptionell personalomsättning inte kunnat hålla de tidsfrister som gäller vid normala upphandlingsförfaranden.

Förvaltningsrätten anser att brådska som beror på omständigheter hänförliga till den egna personalsituationen som regel får anses ligga inom en myndighets kontroll och bedömer att de omständigheter som Karolinska Institutet redogjort för inte är så exceptionella att undantaget från huvudregeln om annonsering varit tillämpligt.

- Förvaltningsrätten har gjort bedömningen att Karolinska Institutet inte haft rätt att genomföra en upphandling utan föregående annonsering. Karolinska Institutet har därmed gjort en otillåten direktupphandling, vilket är en av de allvarligaste överträdelserna inom upphandlingsområdet. Förvaltningsrätten anser att en avgift om 3 miljoner kr får anses vara en effektiv och avskräckande sanktion som står i proportion till överträdelsens allvar, säger chefsrådmannen Anna Önell.

Faktaruta

En upphandlingsskadeavgift kan bestämmas till lägst 10 000 kr och högst 10 000 000 kr. Avgiften får inte heller överstiga tio procent av upphandlingens värde.