Lunds tingsrätts logotyp
 

Tre män döms för förberedelse till mord och grovt vapenbrott

Mål: B 5802-19
Lunds tingsrätt har i dag meddelat dom i ett mål mot tre män som stått åtalade för att ha planerat ett mord på Magistrats-vägen i Lund den 20 november 2019. De tre männen döms alla för förberedelse till mord och grovt vapenbrott. Påföljden för två av männen har bestämts till fängelse i sju år medan den tredje mannen – som endast var nitton år då han begick brotten – döms till fängelse i fem år.

De tre männen, vilka alla hade anknytningar till samma kriminella gruppering från Göteborgstrakten, greps då de satt i en bil på en parkeringsplats vid Magistratsvägen. Av en händelse blev en polispatrull intresserad av vad de sysslade med och då en av männen steg ur bilen kunde polisen konstatera att han bar skyddsväst. Detta gjorde att polisen beslöt att undersöka bilen närmare och man fann då en skarpladdad och osäkrad pistol med en patron i patronläget liggande under passagerarsätet fram. De tre männen greps då, misstänkta för grovt vapenbrott. Männen satt i en hyrbil som de inte själva hade hyrt, försedda med två starkt krypterade mobiltelefoner och arbetshandskar.

Den fortsatta utredningen visade att en person som polisen misstänkte var inblandad i två sprängningar i Göteborgstrakten, vilka var riktade mod den gruppering som de tre gripna personerna tillhörde, hade bosatt sig på Magistratsvägen i Lund och förfogade över en parkeringsplats på den parkering männen hade gripits. Då männen greps befann sig denna person i sin bil, några hundra meter från parkeringen, och anlände dit en kort tid efter att de tre männen blivit gripna.

Åklagaren har presenterat bevisning som tingsrätten anser visar att det fanns en tydlig hotbild riktad mot den man som polisen misstänkte var inblandad i sprängningarna i Göteborg och som misstänkts tillhöra en annan kriminell gruppering vilken varit i konflikt med den andra.

De misstänkta männen har inte på något trovärdigt sätt kunnat förklara varför de befann sig på parkeringsplatsen med de saker de hade med sig. Deras uppgifter skiljer sig åt och tingsrätten har betecknat deras berättelser som efterhandskonstruktioner.

Sammantaget har tingsrätten kommit fram till att det inte finns någon annan förklaring till att männen befann sig på parkeringsplatsen med en skjutfärdig pistol än att de förberedde ett mord på medlemmen i den andra kriminella grupperingen. I domen konstateras också att det var mycket nära att mordet skulle blivit utfört om de inte av en slump hade gripits av Lundapolisen.

Männen ska stanna kvar i häkte tills domen kan verkställas.