Förvaltningsrätten i Faluns logotyp
 

Vasaloppet Marknads AB nekas avdrag för kostnader för mervärdesskatt och avdrag för räntor på lån från Vasaloppsföreningen Sälen-Mora

Mål: 5355-18, 1161-19
Tidigare har Kammarrätten i Sundsvall uttagsbeskattat Vasaloppet Marknads AB med hänvisning till att bolaget har tillgodogjort sig varor och tjänster som tagits emot enligt sponsoravtal (samt för vissa bytestransaktioner). Dessa varor och tjänster hade bolaget sedan lämnat vidare till Vasaloppsföreningen Sälen-Mora utan ersättning. Kammarrättens dom innebar att bolaget, förutom inkomster motsvarande värdet på aktuella varor och tjänster, också fördes på mervärdesskatt med cirka 3,6 mkr. Med anledning av kammarrättens dom har bolaget begärt avdrag för denna mervärdesskatt vid inkomstbeskattningen 2016. Enligt bolaget har mervärdesskatten utgjort en kostnad eftersom den inte tagits ut av Vasaloppsföreningen då varorna och tjänsterna lämnades vidare till föreningen utan ersättning. Bolaget har också begärt avdrag för räntekostnader om 175 000 kr som bolaget haft på grund av ett lån hos Vasaloppsföreningen Sälen-Mora.

Förvaltningsrätten har beslutat att inte ändra Skatteverkets beslut att vägra bolaget avdrag för kostnader för mervärdesskatt respektive räntor.

- I fråga om mervärdesskatten konstaterar förvaltningsrätten att mervärdesskattesystemet är uppbyggt så att mervärdesskatten inte ska påverka resultatet av den skattskyldiges verksamhet eftersom skyldigheten att betala utgående mervärdesskatt kombineras med en rätt att göra avdrag för ingående mervärdesskatt. Eftersom den utgående mervärdesskatt som bolaget vill göra avdrag för har tagits upp med stöd av mervärdesskattelagens bestämmelser och då avdrag för ingående mervärdesskatt bedöms ha skett för aktuella transaktioner inom mervärdesskattesystemet anser förvaltningsrätten att det saknas rätt att göra avdrag för mervärdesskatten vid bolagets inkomstbeskattning, säger Catharina Laestadius, rådman på Förvaltningsrätten i Falun.

-- När det gäller begärt avdrag för räntor som bolaget betalat till Vasaloppsföreningen Sälen-Mora har förvaltningsrätten konstaterat att bolaget och Vasaloppsföreningen ingår i en intressegemenskap, vilket innebär att bolagets räntekostnader träffas av bestämmelserna om ränteavdrags­begränsning. Eftersom föreningen är en ideell förening uppfyller den kraven för skattebefrielse och betalar därför inte någon inkomstskatt för ränteintäkterna från bolaget. Huvudregeln är därmed att bolaget saknar avdragsrätt för räntekostnaderna.

För att bolaget ändå ska kunna medges avdrag förutsätts att den s.k. ventilbestämmelsen kan användas. Så är fallet t.ex. om det skuldförhållande som ligger till grund för ränteutgifterna är kortfristigt och huvudsakligen är affärsmässigt motiverat. Eftersom aktuellt lån nästan uteslutande avser kostnader för ett fastighetsköp (som inte är affärsmässigt motiverat) anser förvaltningsrätten inte att ventilen kan användas och att bolaget därför inte kan få avdrag för räntekostnaderna.

Detta innebär att Vasaloppet Marknads AB vägras avdrag med 175 000 kr respektive 3,6 Mkr vid inkomstbeskattningen.