Kammarrätten i Stockholms logotyp
 

Kammarrätten meddelar inte prövningstillstånd i mål om munskydd

Mål: 3239-20
Kammarrätten har i dag beslutat att inte meddela prövningstillstånd i målet om förbud att vid Serafens vård- och omsorgsboende utföra patientnära arbete utan visir i kombination med munskydd.

Arbetsmiljöverket beslutade den 7 april 2020 om ett förbud att vid Serafens vård- och omsorgsboende i Stockholms kommun utföra patientnära arbete med brukare med konstaterad eller misstänkt smitta av covid-19. Som villkor för att förbudet skulle upphöra angavs bland annat att visir ska bäras i kombination med munskydd.

Kommunen överklagade beslutet till Förvaltningsrätten i Stockholm. Förvaltningsrätten upphävde Arbetsmiljöverkets beslut i dom den 30 april 2020 (mål nr 8036-20), med motiveringen att det varken av beslutet eller utredningen i målet i övrigt tillräckligt tydligt framgår vad som innefattas i patientnära arbete.

Kammarrättens beslut innebär att förvaltningsrättens dom står fast.

Kammarrättens beslut kan komma att överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen.

Faktaruta

Enligt bestämmelser i arbetsmiljölagen kan beslut som Arbetsmiljöverket fattar i enlighet med den lagen prövas genom att de överklagas till förvaltningsrätten. Förvaltningsrättens avgörande kan överklagas till kammarrätten.

För att kammarrätten ska ta upp ett sådant överklagande krävs det prövningstillstånd. Prövningstillstånd kan ges i fyra situationer:

  • när kammarrätten är tveksam till om förvaltningsrättens avgörande är riktigt,
  • om det behövs för att kammarrätten ska kunna bedöma om förvaltningsrättens avgörande är riktigt,
  • om det är viktigt att kammarrätten prövar målet för att ge vägledning inför framtida bedömningar, eller
  • när det annars finns synnerliga skäl att pröva överklagandet.