Domstolsverkets logotyp
 

Många nya mål om vattenkraft till mark- och miljödomstolarna

Idag har regeringen beslutat om den nationella plan som innebär att svenska vattenkraftverk ska omprövas och förses med moderna miljövillkor med början år 2022. Dagens beslut innebär att måltillströmningen till mark- och miljödomstolarna förväntas öka kraftigt under 2022 och cirka 20 år framåt.

Mark- och miljödomstolarnas uppgift är att pröva de ansökningar om förbättrad vattenmiljö som ägarna till vattenkraftverken ska lämna in enligt den nationella planen. Det är ett stort, viktigt och långsiktigt arbete där många ansökningar och mål kommer att handläggas under de närmaste 20 åren. Arbetet ställer krav på nya bedömningar av såväl tekniska frågor som hur hälsa och miljö påverkas.

Domstolsverket har tillsammans med representanter för mark- och miljödomstolarna samt Mark- och miljööverdomstolen arbetat med att förbereda hanteringen av de nya målen.

Efter sommaren kommer rekryteringen av tekniska råd och rådmän att påbörjas. Totalt kommer ett tjugotal tekniska råd och juristdomare att behöva nyanställas. Därefter ska alla som ska hantera målen få särskild utbildning. Domstolsverket har av regeringen fått ett anslag om 50 miljoner kronor per år för att finansiera hanteringen av de nya målen.

Tekniska råd

Tekniska råd är ordinarie domare som deltar i beredningen och avgörandet av mål och ärenden om mark och miljö. De har ofta en teknisk eller naturvetenskaplig högskoleutbildning, som till exempel civilingenjör, naturvetare, miljöchef, vattenspecialist och samhällsbyggare, kombinerat med lång yrkeserfarenhet. Deras bakgrund skiljer sig åt eftersom de deltar i mål av olika slag - till exempel mål enligt miljöbalken, plan- och bygglagen eller fastighetsbildningslagen.