Första spadtaget på nya domstolslokaler för Eskilstuna tingsrätt

Idag togs det första spadtaget på nya domstolslokaler för Eskilstuna tingsrätt. Det är lokalerna för det gamla Myntverket som nu ska byggas om och anpassas för tingsrättens verksamhet.

Tingsrättens nuvarande lokaler på Rademachergatan upplevs som såväl omoderna som otillräckliga. Arbetet med att hitta en alternativ lokal har pågått länge. I december 2018 gav regeringen klartecken för om- och tillbyggnad av gamla Myntverkets lokaler. Byggstarten sker nu och inflyttning beräknas ske under slutet av nästa år.

Säkerheten har varit en viktig aspekt i projektet och två förhandlingssalar i den nya domstolsbyggnaden kommer att vara utformade med förhöjd säkerhet. I entrén kommer det att finnas en fast säkerhetskontroll. I övrigt kommer tingsrätten få fler förhandlingssalar med ny teknik som bland annat erbjuder möjlighet till videokonferenssamtal från alla förhandlingssalar.

Faktaruta

Fastighetsägare: Stenvalvet
Ca 3300 kvadratmeter
53 arbetsplatser
Åtta förhandlingssalar varav två med förhöjd säkerhet samt fyra förberedelserum.

Kuriosa: I Eskilstuna har mynt tillverkats sedan 1974 då tillverkningen flyttade från Stockholm. 2002 såldes Myntverket till det statliga finska myntverket. Verksamheten lades ner 2011 och sedan dess tillverkas inte längre några mynt i Sverige.