logotyp

Hovrätten dömer en taxiförare i Borlänge för mordförsök och grov misshandel till nio års fängelse

Mål: B 13539-20
En taxiförare körde i juli 2020 på flera personer i centrala Borlänge. Han dömdes av Falu tingsrätt till nio års fängelse för ett mordförsök och fyra fall av grov misshandel. Hovrätten har idag fastställt tingsrättens dom.

Taxiföraren hade misshandlats av en person som han hade en konflikt med. Strax efter misshandeln körde han på denne person med sin taxibil och försökte sedan köra på personen en gång till. Hovrätten anser att taxiföraren måste ha insett att det fanns en betydande risk för att personen skulle dö och att han även var likgiltig inför att det skulle ske. Taxiföraren döms därför för försök till mord.

Vid samma tillfälle har taxiföraren kört på och skadat ytterligare fyra personer. Detta bedömer hovrätten som fyra fall av grov misshandel.

– Den föregående misshandeln hade redan upphört och medför därför inte att taxiföraren befann sig i en nödvärnssituation när han begick gärningarna, säger rättens ordförande hovrättsrådet Sven Jönson.

Hovrätten anser inte att det finns skäl att döma ut ett kortare fängelsestraff än de nio år som tingsrätten bestämt. Taxiföraren ska betala skadestånd till samtliga påkörda personer.