Malmö tingsrätt
 

37-årig man döms för 33 fall av falskt larm

Mål: B 11677-20
Under hösten 2020 ringdes en stor mängd falska larmsamtal till nödnumret 112. I början av november frihetsberövades en 37-årig man misstänkt för att ligga bakom samtalen. Mannen döms nu för 33 fall av falskt larm.

Under perioden från den 16 september till den 4 november 2020 ringdes sammanlagt 318 samtal till nödnumret 112 från två olika mobiltelefoner. I samtalen lämnades oriktiga uppgifter om bränder, bombhot, hot om att döda tillfångatagna personer, att uppringaren skulle begå självmord m.m. Samtalen ledde till minst 33 utryckningar av polis, brandkår och ambulans i Malmö. Tingsrätten har med stöd av bl.a. övervakningsfilmer, inspelade samtal och vittnesmål från polisspanare kommit fram till att det är bevisat att samtliga samtal ringts av den åtalade 37-åringen.

Åklagaren gjorde i rättegången i första hand gällande att 37-åringen skulle dömas för brottet grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Tingsrätten har bedömt att minst 127 av samtalen har medfört någon form av störning av polisens, räddningstjänstens eller ambulanssjukvårdens verksamhet. Men samtalen har inte riskerat att försvåra eller hindra verksamheten på det allvarliga sätt som brottet sabotage mot blåljusverksamhet tar sikte på. Mannen döms därför i stället för falskt larm.

 

37-åringen döms också för olaga hot med anledning av att han i ett samtal till 112 påstått att han kidnappat en polischefs barn och hotat att döda dem. Mannen som är tidigare ostraffad döms till skyddstillsyn.

Faktaruta

Bestämmelsen om sabotage mot blåljusverksamhet trädde i kraft den 1 januari 2020. Straffbestämmelsen innehåller ett flertal rekvisit. Den första förutsättningen för straffansvar är att en person angriper eller på annat sätt stör polisverksamhet, räddningstjänst eller ambulanssjukvård. Angreppet eller störningen ska ske genom antingen våld eller hot om våld mot verksamhetens personal, genom tillgrepp eller skadegörelse mot fordon eller annat hjälpmedel som används i verksamheten eller genom någon annan otillbörlig åtgärd. En ytterligare förutsättning för straffansvar är att gärningen varit ägnad att allvarligt försvåra eller hindra utryckningsverksamhet eller brottsbekämpande verksamhet.