Kammarrätten i Stockholms logotyp
 

Arbetsgivaravgifter på rabatter vid jultidningsförsäljning

Mål: 2430-20, 2431-20
Kammarrätten bedömer i två domar att den ersättning som kallas rabatter, och som utgår till barn som säljer jultidningar och andra varor, är ersättning för arbete. Bolagen ska därför betala arbetsgivaravgifter.

Kammarrätten konstaterar att skyldigheten att betala arbetsgivaravgifter omfattar betydligt fler aktörer än de som normalt brukar betecknas som arbetsgivare. Det saknas enligt domstolen grund för att minska avgiftsunderlaget för beställningar för eget bruk och inom familjen. Skatteverkets överklaganden bifalls därför av domstolen.

Kammarrättens prövning gäller endast om bolagen ska betala arbetsgivaravgifter på rabatterna. Målen rör alltså inte frågan om barnen som säljer jultidningar och andra varor åt bolagen ska beskattas för rabatterna.

Fakta om Kammarrätten i Stockholm

Kammarrätten är en allmän förvaltningsdomstol med uppgift att lösa tvister mellan enskilda personer, företag och organisationer respektive offentlig förvaltning, som exempelvis stat och kommun (det allmänna). Kammarrätten i Stockholm, som är den största av Sveriges fyra kammarrätter, är även Migrationsöverdomstol. 2020 avgjorde Kammarrätten i Stockholm och Migrationsöverdomstolen drygt 29 300 mål (varav ca 16 500 migrationsmål). Tillförordnad kammarrättspresident är Mari Andersson.