logotyp

Fyra dömda i Container-målet

Mål: B 2027-20
Tingsrätten har idag dömt fyra personer till långa fängelsestraff för synnerligen grov brottslighet gällande bland annat smuggling och transport av 43 kg kokain och hantering av en stor mängd militära sprängmedel och automatvapen.
  • En 40-årig man döms för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott, och synnerligen grovt brott vad gäller hantering av brandfarliga och explosiva varor till 14 års fängelse.
  • En 31-årig man döms för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott till 8 års fängelse.
  • En 38-årig man döms för synnerligen grov narkotikasmuggling till 8 års fängelse och utvisas.
  • En 41-årig man döms för synnerligen grovt vapenbrott och synnerligen grovt brott vad gäller hantering av brandfarliga och explosiva varor till 9 års fängelse.

Det var i april 2020 som en nederländsk lastbil anlände till Sverige via Öresundsbron och fortsatte till ett industriområde i Staffanstorp. Den 38-årige polske lastbilschauffören överlämnade där ett parti med nästan 43 kg kokain till en 40-årig man. Polisen grep strax därefter den 40-årige mannen. Samma kväll hittade polisen i 40-åringens bostad i Staffanstorp en stor mängd vapen och ammunition. I garaget förvarade mannen en stulen bil som var fylld med en stor mängd farliga sprängmedel. Den 40-åriga mannen har erkänt sin inblandning när det gäller narkotikan och fynden i hans bostad.

De personer som har organiserat smugglingen av kokainpartiet från Nederländerna har använt sig av EncroChat-telefoner. Genom analys av meddelanden och telefontrafik har polisen kunnat identifiera en 31-årig man som en av de inblandade i organisationen av narkotikatransporten.

- Genom meddelandena och analys av mannens mobiltelefon har tingsrätten funnit styrkt att mannen varit inblandad i både smugglingen och den vidare transporten av narkotikapartiet, säger rådman Susanna Pålsson Helander.

I samband med att 40-åringen greps av polis lämnades en stor mängd militära sprängmedel och automatvapen i tre klädcontainrar i Staffanstorp. Ett av insamlingsföretagen upptäckte föremålen redan dagen efter att 40-åringen greps. Genom analys av fingeravtryck och DNA-spår tillsammans med meddelanden som skickats på EncroChat-telefoner har 40-åringen men även en 41-årig man kunnat knytas till hanteringen av de synnerligen farliga sprängämnena och vapnen.