Kammarrätten i Stockholms logotyp
 

Skolplattformens API:er lämnas inte ut – för arbetskrävande att sammanställa

Mål: 2598-21
Kammarrätten bedömer att en sammanställning av Stockholms stads skolplattforms API:er inte kan lämnas ut eftersom åtgärden skulle kräva för mycket arbete och sammanställningen därför inte är en allmän handling.

Skolplattformen är en samling system upphandlade av Stockholms stad. Klaganden i målet begärde hos utbildningsförvaltningen att få del av bland annat Skolplattformens API:er för att kunna utveckla en egen app, Öppna skolplattformen. Utbildningsförvaltningen beslutade att inte lämna ut API:erna med den huvudsakliga motiveringen att handlingarna omfattas av sekretess. Kammarrätten har bedömt att API:erna inte kan lämnas ut mot bakgrund av att den arbetsinsats som skulle krävas för att sammanställa dem är för omfattande. Den begärda sammanställningen kan därför inte anses vara en allmän handling enligt tryckfrihetsförordningen.

Faktaruta

Ett API (application programming interface eller applikationsprogrammeringsgränssnitt) utgör en beskrivning av ett gränssnitt mellan olika delar i ett eller flera system för automatiserad informationsbehandling.