Högsta domstolens logotyp
 

Cementa får inte prövningstillstånd

Mål: T 4746-21
Högsta domstolen har beslutat att inte meddela prövningstillstånd i ett mål om fortsatt och utökad täkt- och vattenverksamhet vid Slite på Gotland.

Cementa har i Mark- och miljööverdomstolen fått sin ansökan om tillstånd till fortsatt och utökad täkt- och vattenverksamhet avvisad eftersom miljökonsekvensbeskrivningen bedömdes innehålla sådana brister att den inte kunde utgöra grund för ett ställningstagande till verksamhetens inverkan på miljön. Högsta domstolen har gått igenom materialet i målet och kommit fram till att det inte finns skäl att meddela prövningstillstånd. Högsta domstolens beslut innebär att målet inte tas upp till prövning. Mark- och miljööverdomstolens beslut står därmed fast.

För att Högsta domstolen ska pröva ett överklagande av detta slag krävs prövningstillstånd. Prövningstillstånd får meddelas om det är av vikt för ledning av rättstillämpningen att överklagandet prövas av Högsta domstolen (s.k. prejudikatdispens). Prövningstillstånd får dessutom meddelas i vissa undantagsfall, närmare bestämt om det finns synnerliga skäl för en prövning.