Dom i mål om kostnader för att rena grundvattnet i Uppsala från PFAS

Mål: M 4190-19
Mark- och miljödomstolen anser att Försvarsmakten inte är skyldig att betala för Uppsala Vattens kostnader med att rena grundvattnet i Uppsala från PFAS. Rätten är dock inte enig.

Bakgrund

Staten genom Försvarsmakten (Försvarsmakten) har fram till 1992 övat brandsläckning på Ärna flygfält med brandsläckningsskum som tidvis innehållit PFAS. På flygfältet har också utförts funktionstester av fordon med användande av brandskum innehållande PFAS fram till 2009. PFAS har uppmätts i mark och grundvatten inom Ärna flygfält.

Under hösten 2012 upptäckte Uppsala Vatten och Avfall AB (Uppsala Vatten) att grundvattnet i Stadsträdgårdens vattentäkt förorenats av PFAS. Uppsala Vatten vidtar sedan dess åtgärder för att rena grundvattnet från PFAS innan det tillhandhålls som dricksvatten till Uppsalaborna.

Uppsala Vatten har stämt Försvarsmakten vid mark- och miljödomstolen och begärt att Försvarsmakten ska betala drygt 37 miljoner kr till bolaget för uppkomna kostnader med att rena det PFAS-förorenade grundvattnet. Uppsala Vatten har även begärt att Försvarsmakten avseende framtida kostnader ska betala ett årligt belopp om 4 000 000 kr till bolaget alternativt att Försvarsmakten ska betala drygt 215 miljoner kr som ett engångsbelopp.

Mark- och miljödomstolens bedömning

Domstolen anser att det av utredningen i målet är visat att förekomsten av PFAS i Stadsträdgårdens vattentäkt är av sådan omfattning att det föreligger en skada som kan ersättas enligt reglerna om miljöskadestånd. Domstolen kommer dock vid en sammantagen bedömning fram till att det saknas tillräckligt stöd i utredningen för att den förorening av mark och grundvatten som Försvarsmaktens verksamhet gett upphov till även orsakat föroreningsskadan i Uppsala Vattens vattentäkt. Tvärtom anser domstolen att det är mer troligt att bidraget av PFAS från Ärna flygfält är mycket litet och att föroreningen huvudsakligen kommer från andra källor. Försvarsmakten är därför inte skyldig att betala skadestånd till Uppsala Vatten.

Domstolens ledamöter är dock inte eniga i bedömningen. Rättens ordförande anser, till skillnad från de övriga ledamöterna, att Försvarsmakten skäligen bör betala omkring en fjärdedel av det skadeståndsbelopp som Uppsala Vatten begärt för redan uppkomna kostnader, dvs. 9 miljoner kr.

Faktaruta

Uppsala Vatten är huvudman för den allmänna vattenförsörjningen och avloppsanläggningen i Uppsala kommun. Bolaget har tillstånd till uttag av grundvatten från Uppsalaåsen, bland annat i uttagsområdet Stadsträdgården. Grundvattnet som tas ut från Stadsträdgårdens vattentäkt används för produktion av dricksvatten.

Försvarsmakten bedrev genom Upplands Flygflottilj F 16 tidigare flygverksamhet inom Uppsala Garnison på Ärna flygfält. På Ärna flygfält användes ett område kallat Sibirien som huvudbrandövningsplats för öppna bränder och flygplansbränder.

PFAS eller högfluorerade ämnen är ett samlingsnamn för en grupp organiska ämnen som alla består av en kolkedja där väteatomerna är helt eller delvis utbytta mot fluoratomer. Det är en stor och komplex grupp på mer än 4700 identifierade ämnen med varierande egenskaper och bred användning i samhället. Gemensamt för alla PFAS-ämnen är att de är mycket svåra att bryta ner och vissa PFAS kan ha skadliga effekter, både för människa och miljö. Alla PFAS-ämnen är syntetiskt framställda och finns inte naturligt i miljön.