Kammarrätten i Stockholm
 

Domar: Kommuner behöver inte betala för gymnasieelevers resor vid växelvis boende

Mål: 102-21, 169-21, 170-21, 3102-21
Kammarrätten har avgjort fyra mål om en kommuns ansvar för kostnader för gymnasieelevers dagliga resor till skolan vid växelvis boende.

- Domstolens bedömning är att begreppet bostad i den lag som reglerar elevresorna avser den bostad där eleven är folkbokförd. Det innebär att kommunernas beslut inte strider mot lag, säger Eva Östman Johansson, kammarrättsråd och ordförande i målet.

Uppsala respektive Östhammars kommun avslog elevernas ansökningar med motiveringen att elevresa endast beviljas mellan folkbokföringsadressen och skolan. Förvaltningsrätten i Uppsala upphävde kommunernas beslut eftersom besluten ansågs strida mot lag.

Efter att kommunerna överklagat målen har kammarrätten bifallit kommunernas överklaganden i alla fyra mål. En ledamot var skiljaktig och ansåg att i situationer då elever bor växelvis hos sina båda vårdnadshavare måste begreppet bostaden tolkas som att det avser elevernas båda hem.

Målen kan överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen.

 

Fakta om Kammarrätten i Stockholm

Kammarrätten är en allmän förvaltningsdomstol som huvudsakligen behandlar mål som överklagats från en förvaltningsrätt. Målen rör främst tvister mellan enskilda och myndigheter. Kammarrätten i Stockholm, som är den största av Sveriges fyra kammarrätter, är även Migrationsöverdomstol. 2020 avgjorde Kammarrätten i Stockholm och Migrationsöverdomstolen drygt 29 300 mål (varav ca 16 500 migrationsmål). Kammarrättspresident är Stefan Holgersson.