Lunds tingsrätts logotyp
 

15-åring döms för knivhugg mot lärare i Eslöv

Mål: B 4482-21
Lunds tingsrätt har idag dömt en 15-årig pojke till sluten ungdomsvård för blanda annat försök till mord på en lärare vid en grundskola i Eslöv.

På morgonen den 19 augusti 2021 begav sig den 15-åriga pojken maskerad och stridsklädd samt beväpnad med flera knivar och pistolliknande föremål till den grundskola där han själv var elev. Väl inne i skolan högg han en lärare i magen med kniv. Enligt tingsrätten utdelade 15-åringen knivhugget med avsikt att döda läraren. 15-åringens försvarsadvokat invände vid rättegången att 15-åringen ångrade sig efter det att han utdelat hugget och att han därför inte skulle dömas för försök till mord utan för grov misshandel. Tingsrätten delar inte den bedömningen, utan anser att 15-åringen gjort sig skyldig till försök till mord.

15-åringen döms även för nio fall av grovt olaga hot bestående av att han efter knivhugget mot läraren hotat elever och skolpersonal som befann sig på skolan med kniv och pistolliknande föremål. Han döms också för grovt hot mot tjänsteman bestående av att han riktat ett pistolliknande föremål mot en polis. Därutöver döms han för grovt brott mot knivlagen, eftersom han vid ett tidigare tillfälle hade med sig kastknivar till skolan.

15-åringen har under rättegången förklarat att han under en längre tid utvecklat ett hat mot muslimer, judar och homosexuella. Han har berättat att han var inspirerad av terrorattacker och skolattacker samt att hans avsikt var att genomföra en attack mot skolan i Eslöv och döda ett stort antal personer i syfte att nå ut med sitt politiska budskap, men att han ångrade sig när han hade huggit läraren med kniven.

Enligt tingsrätten är omständigheterna så försvårande att straffet hade bestämts till livstids fängelse om gärningsmannen hade varit över 21 år. På grund av 15-åringens unga ålder blir påföljden i stället sluten ungdomsvård i två år och sex månader.

15-åringen ska betala skadestånd med sammanlagt drygt 480 000 kr till elever och personal på skolan samt den polis som han utsatt för hot.

Om påföljden

Om gärningsmannen var under 21 år när brottet begicks, ska hans eller hennes ungdom beaktas vid straffmätningen. Detta följer av brottsbalken. Enligt praxis ska straffreduktionen vara större ju yngre personen är, vilket innebär att en 15-åring får ett betydligt kortare straff än en 20-åring.

Om gärningsmannen är under 18 år, döms han eller hon enligt huvudregeln till sluten ungdomsvård i stället för fängelse. Även detta följer av bestämmelser i brottsbalken. Det går inte att bli villkorligt frigiven från sluten ungdomsvård på det sätt som regelmässigt sker efter två tredjedelar av ett fängelsestraff.