Malmö tingsrätts logotyp
 

Både fällande och friande domslut i tingsrättens encrochat-mål

Mål: B 9477-21
13 personer döms till fängelse mellan sex månader och sju år, medan två personer frias helt. Så blir utgången i en omfattande rättegång med information från encrochat som nyligen avslutats i Malmö tingsrätt.

Under våren 2020 fick franska myndigheter tillgång till hemlig information som skickats mellan kriminella via en krypterad kommunikationstjänst (encrochat). Informationen har därefter hämtats in och använts som bevisning i svenska rättegångar, så även i denna. Tingsrätten har godtagit chattarna som bevisning.

Målet har i huvudsak gällt planeringen av olika mord. Tingsrätten konstaterar i sin dom att encrochatmaterialet från Frankrike är ofullständigt i vissa avseenden, och att det därför måste bedömas med viss försiktighet. Det konstateras dock även att materialet är mycket omfattande, att innehållet i chattarna får ett starkt stöd av annan utredning i målet och att merparten av chattarna handlar om samma sak, nämligen att vissa personer ska skjutas.

Tingsrättens kommer fram till att utredningen är tillräcklig för att döma nio personer för förberedelse till mord eller medhjälp till sådant brott, en person för både förberedelse till mord och stämpling till mord och en person för enbart stämpling till mord. Fem av de tilltalade döms också, eller i stället för, grovt vapenbrott eller narkotikabrott, och en av dem döms även för stämpling till synnerligen grov misshandel. Två tilltalade som åtalats för stämpling till mord frikänns helt.

De 13 personer som inte frias, döms alltså till fängelse mellan sex månader och sju år. Tingsrätten har vid bestämmandet av straffens längd beaktat att flera av de tilltalade har varit frihetsberövade med restriktioner under mycket lång tid. Vissa straff har också påverkats av att den dömde nyligen dömts i annan rättegång. 

Faktaruta

 

Förberedelse till brott

Brottet består i att en person, med uppsåt att utföra eller främja ett annat brott

  • - tar emot eller lämnar pengar eller annat som betalning för ett brott eller för att täcka kostnader för utförande av ett brott, eller
  • - skaffar, tillverkar, lämnar, tar emot, förvarar, transporterar, sammanställer eller tar annan liknande befattning med något som är särskilt ägnat att användas som hjälpmedel vid ett brott.

Det krävs också att det andra brottet är straffbelagt på förberedelsestadiet, att personen inte har gjort sig skyldig till försök eller fullbordat brott, att faran för brottets fullbordan inte har varit ringa och att den aktuella gärningen inte är mindre allvarlig.

 

Stämpling till brott

Brottet består i en person i samråd med någon annan beslutar gärningen, eller att någon söker anstifta någon annan, eller åtar eller erbjuder sig att utföra den.

Det krävs också att det andra brottet är straffbelagt på detta stadium, att personen inte har gjort sig skyldig till försök eller fullbordat brott, att faran för brottets fullbordan inte har varit ringa och att den aktuella gärningen inte är mindre allvarlig.

 

Andra åtgärder

Om det inte är fråga om förberedelse eller stämpling är det inte straffbart att på annat sätt planera brott. Det är t.ex. inte straffbart att önska livet av någon annan eller hoppas att någon annan ska utföra ett mord