Svea hovrätts logotyp
 

Hovrätten fastställer tingsrättens dom i mål om mord på Årstabron

Mål: B 1462-22
Svea hovrätt har idag fastställt tingsrättens dom i målet angående ett mord på Årstabron i september 2020. Tingsrättens dom där två män dömdes till livstids fängelse för anstiftan av mord respektive mord samt en man dömdes till 14 års fängelse för mord ändras alltså inte.

Södertörns tingsrätt dömde en man för anstiftan av mord till livstids fängelse och två män för mord till livstids fängelse respektive fängelse i 14 år. En av männen var 20 år vid gärningen och fick därför det lägre straffet.

De tre männen överklagade tingsrättens dom och ville bli frikända eller i vart fall att straffen skulle lindras.

Bevisningen i målet har till stor del utgjorts av meddelanden från krypterade chattar, men teknisk bevisning och vittnesuppgifter har också haft betydelse.

Hovrätten instämmer helt i tingsrättens bedömningar av vad som är bevisat i målet, hur brotten ska rubriceras, hur långa fängelsestraffen ska vara och att skadestånd till de efterlevande ska utgå. Hovrätten har därför fastställt tingsrättens dom.

– Tingsrätten har dömt männen efter en grundlig genomgång av bevisningen, och hovrätten har i alla delar instämt i tingsrättens bedömningar, säger ordföranden i hovrätten, hovrättslagmannen Lars Dirke.