Domstolsverkets logotyp
 

Domstolsverket öppnar nytt lokalkontor i Umeå

Domstolsverket etablerar ett lokalkontor i Umeå, med planerad verksamhetsstart i mitten av september 2022.

- Syftet med etableringen är att underlätta rekrytering av framtida domare och göra det enklare för medarbetare att stanna kvar inom Sveriges Domstolar, säger Domstolsverkets generaldirektör Thomas Rolén.

- Etableringen av ett nytt lokalkontor i Umeå ökar möjligheterna för Domstolsverkets verksamheter att ge service och stöd samt driva utveckling närmare domstolarna i norra delen av landet. Utifrån ett regionalpolitiskt perspektiv känns det också viktigt att Domstolsverket finns representerade i norr, fortsätter Thomas Rolén.

Ökar möjligheterna att rekrytera och säkra rätt kompetens

Erik Sundström är hovrättspresident vid Hovrätten för Övre Norrland. Han är väldigt positiv till etableringen av ett nytt lokalkontor.

- Det här är en fantastisk nyhet! Etableringen innebär att vi kan erbjuda ett kvalificerat juridiskt arbete för de assessorer som är intresserade av att arbeta som domare i framtiden. Den här typen av jobb som Domstolsverket erbjuder är en fin merit och etableringen kommer underlätta rekryteringen av domare i den norra delen av landet. Idag har vi många duktiga assessorer, men de väljer ofta att flytta söderut, till storstäderna där jobb finns, säger han.

Rekrytering sker successivt

Det är ännu inte klart hur många som ska vara anställda på det nya lokalkontoret. Rekrytering kommer ske successivt utifrån framtida behov. Till en början kommer de anställda erbjudas arbetsplatser i hovrättens lokaler i Umeå.

Fakta om Domstolsverket

Domstolsverket har sitt huvudkontor i Jönköping och lokalkontor i Stockholm, Göteborg och Malmö. På myndigheten arbetar cirka 400 personer med att utveckla, administrera och stödja Sveriges Domstolar inom bland annat IT, HR, kompetensutveckling, ekonomi, juridik, kommunikation och säkerhet.