Hovrätten för Övre Norrlands logotyp
 

Livstids fängelse för mordet i en ort utanför Tärnaby

Mål: B 704-22
Tingsrätten dömde den 28 juni 2022 en 59-årig man för mord på sin 81-årige far till fängelse på livstid. Händelsen ägde rum under påskhelgen i en ort utanför Tärnaby. Hovrätten har idag fastställt tingsrättens dom.

Den 59-årige mannen överklagade tingsrättens dom och yrkade att gärningen ska bedömas som dråp samt att han oavsett rubricering ska dömas till ett tidsbestämt straff.

Hovrätten delar fullt ut tingsrättens bedömning i målet. Det föreligger inte sådana förmildrande omständigheter att gärningen ska bedömas som dråp. Hovrätten dömer därför mannen för mord. Påföljden bestäms till fängelse på livstid.

– Hovrätten delar tingsrättens bedömning att gärningen är av så kvalificerat allvarlig art att den motiverar ett livstidsstraff, säger rättens ordförande, hovrättspresident Erik Sundström.

Straffet för mord

Den som berövar annan livet, döms för mord till fängelse på viss tid, lägst tio och högst arton år, eller på livstid. Som skäl för livstids fängelse ska det särskilt beaktas om gärningen föregåtts av noggrann planering, präglats av särskild förslagenhet, syftat till att främja eller dölja annan brottslighet, inneburit svårt lidande för offret eller annars varit särskilt hänsynslös.