Förvaltningsrätten i Stockholms logotyp
 

Förvaltningsrätten bedömer att HEETS utgör en rökfri tobaksvara

Mål: 3803-22
Folkhälsomyndigheten har beslutat att klassificera tobaksvaror av varumärket ”HEETS” som ”tobaksvara för rökning” då myndigheten bedömt att varorna konsumeras genom viss förbränning. Philip Morris Products S.A. har under processen i förvaltningsrätten visat att HEETS inte konsumeras genom förbränning. Utredningen i målet ger stöd för bedömningen att HEETS utgör en rökfri tobaksvara.

Philip Morris har utvecklat en tobaksvara som heter HEETS. Tobaksvaran konsumeras med hjälp av en elektronisk hylsa vid namn IQOS. Frågan i målet har varit om HEETS konsumeras genom förbränning, vilket avgör vilken hälsovarningstext varan ska förses med. Bolaget har inkommit med omfattande bevisning till stöd för att HEETS inte uppnår antändningstemperaturen för tobak vid dess konsumtion med IQOS och att tobaken inte heller reagerar med syre vid dess konsumtion. Utredningen i målet ger stöd för att reaktionen med tobaken är att beskriva som en värmabsorberande (endotermisk) process medan förbränning generellt sett definieras som en värmeskapande (exotermisk) process.

– Vid bedömningen av vad som ska klassificeras som tobaksvara för rökning är avgörande om produkten konsumeras genom förbränning. Enligt rättens uppfattning stämmer inte Folkhälsomyndighetens definition av förbränning överens med någon generellt rådande kemisk-teknisk definition av begreppet, säger Peter Lif, chefsrådman.

Faktaruta

Legalitetsprincipen: Legalitetsprincipen är en av grundbultarna inom svensk offentlig rätt. Principen innebär i korthet att det finns ett krav på rättsligt stöd för myndigheters agerande och att den offentliga makten ska utövas under lagarna. Genom legalitetsprincipen uppstår förutsebarhet för de enskilda medborgare och bolag som berörs av svenska myndigheters handlande.