Södertörns tingsrätt
 

Livstids fängelse för mord i Huddinge i november 2021

Mål: B 20267-21
Tingsrätten har i dag dömt fyra män till livstids fängelse för inblandning i ett mord den 28 november 2021 på Drakvägen i Huddinge då en 47-årig man sköts till döds. Två män som stod åtalade frikänns helt.

På kvällen den 28 november 2021 sköts en 47-årig man med flera skott från en automatkarbin på Drakvägen i Huddinge. 47-åringen avled på platsen till följd av sina skador.

Motivet för mordet går inte att slå fast

Sex män åtalades för att tillsammans ha dödat 47-åringen. Samtliga åtalade har nekat till inblandning i mordet. Tingsrätten anser dock att det är bevisat att fyra av de åtalade männen har haft en sådan inblandning i mordet att de ska dömas för att tillsammans och i samförstånd ha mördat 47-åringen. Två av de åtalade männen frias däremot helt.

I medierapporteringen kring mordet har det förekommit uppgifter om kopplingar till den kurdiska organisationen PKK och den turkiska staten. Tingsrätten har dock inte ansett att det går att slå fast något säkert motiv för mordet.

Livstids fängelse och utvisning på livstid

De fyra män som enligt tingsrätten har gjort sig skyldiga till mord döms till livstids fängelse.

– Mordet har föregåtts av noggrann planering där 47-åringen har lurats till platsen där han mördades. Det har varit fråga om en ren avrättning av en obeväpnad och intet ont anande person. Straffet kan därför inte bli annat än fängelse på livstid, säger rättens ordförande Göran Nilsson.

Tre av männen utvisas ur Sverige på livstid. Samtliga dömda ska dessutom tillsammans betala skadestånd till den dödade

47-åringens hustru med det belopp som hon begärt.