Hovrätten över Skåne och Blekinges logotyp
 

Hovrätten fastställer dom gällande mord på Koppargården i Landskrona

Mål: B 947-23
Även hovrätten dömer två av de fyra männen för mord och övriga två för bland annat grovt vållande till annans död.

Den 2 april 2022 hoppade fyra personer ur en bil och sprang fram och attackerade två män på Koppargården i Landskrona. Den ena mannen fick minst nio knivhugg och dog av skadorna. Den andre mannen blev också knivhuggen men överlevde.

Hovrätten gör samma bedömning som tingsrätten i frågorna om våldsbrotten. De fyra männen har begått gärningarna tillsammans och i samförstånd.

– Men det finns inte någon utredning om att det fanns en i förväg uppgjord plan om att målsägandena skulle dödas eller utredning om att de tilltalade på platsen uttalade att det var deras syfte. Detta får betydelse för den individuella uppsåtsbedömning som ska göras, säger ordföranden i målet, hovrättsrådet Katarina Rikte.

Hovrätten dömer som följer:

  • En 22-årig man döms för mord och försök till mord till livstids fängelse.
  • En 22-årig man döms för mord, grov misshandel och övergrepp i rättssak till fängelse i 18 år.
  • En 21-årig man döms för försök till mord, grovt vållande till annans död och grov misshandel till fängelse i 12 år och 9 månader.
  • En 28-årig man döms för grovt vållande till annans död och två fall av grov misshandel till fängelse i 4 år och 9 månader.

Hovrätten har i de båda sistnämnda fallen dragit av ytterligare en månad från fängelsestraffet på grund av att de tilltalade varit häktade med restriktioner även under hovrättens prövning. Inget avdrag görs för de båda morddömda.

Till skillnad från tingsrätten dömer hovrätten även den ena 22-åringen för övergrepp i rättssak. Det gäller ett hot som han uttalade till 28-åringen när de befann sig på rastgårdar i häktet.

Lunds tingsrätts målnummer är B 1804-22.