Kammarrätten i Stockholm
 

Brasserigruppens restauranger får behålla serveringstillstånden men tilldelas varning

Mål: 1353-23
Kammarrätten har beslutat att restaurangerna Pas Dart AB, Kungsholmen & Pontonen AB, Restaurang Prinsen i Stockholm AB och East 4 AB ska tilldelas varning enligt alkohollagen. Restaurangerna behåller dock sina serveringstillstånd.

Den 15 juni 2022 återkallade Stockholms stad restaurangbolagens tillstånd att servera alkohol. Restaurangbolagen ingår i koncernen Brasserigruppen (BG AB). Som skäl för besluten angav staden att restaurangbolagen och dess företrädare vid upprepade tillfällen hade brutit mot alkohollagens bestämmelser, underlåtit att följa associationsrättsliga regelverk samt underlåtit att fullgöra sina förpliktelser gentemot det allmänna på ett sätt som gör att ingen annan åtgärd än återkallelse kan komma i fråga.

Restaurangerna överklagade till Förvaltningsrätten i Stockholm som bedömde att staden genom sin utredning inte visat att det fanns tillräckligt stöd för att återkalla restaurangernas serveringstillstånd på grund av ekonomisk olämplighet.

Staden överklagade förvaltningsrättens dom till kammarrätten som nu har beslutat att meddela restaurangerna en varning.

- Kammarrätten gör i många delar samma bedömning som förvaltningsrätten. Men i några delar anser kammarrätten, till skillnad från förvaltningsrätten, att bolagen gjort sig skyldiga till misskötsamhet och i andra delar ser kammarrätten allvarligare på misskötsamheten än vad förvaltningsrätten gjort. Vi har kommit fram till att misskötsamheten är allvarlig, men att den vid en samlad bedömning inte är så allvarlig att serveringstillstånden ska återkallas, utan att varning är tillräckligt, säger Åke Kärnell kammarrättsråd.

En ledamot är skiljaktig när det gäller bedömningen av misskötsamhet i tillståndshavarnas närstående bolag och vid valet av ingripande och anser att serveringstillstånden ska återkallas.

Fakta

För att få servera alkohol krävs ett serveringstillstånd, något som kommunen beviljar. För att få ett serveringstillstånd måste den sökande vara lämplig. Kravet på lämplighet innebär att man ska vara skötsam och till exempel inte begå brott, men också att man ska ha ordning på ekonomin. Om det är ett bolag som ansöker om serveringstillstånd gäller kravet på lämplighet också de fysiska personer som till exempel äger bolaget eller sitter i bolagets styrelse. Som en följd av det omfattar tillsynen också andra bolag som dessa fysiska personer äger eller sitter i styrelsen i. Kravet på lämplighet finns kvar även efter att ett serveringstillstånd beviljats. Om det inträffar misskötsamhet kan kommunen ingripa mot serveringstillståndet. Vid ett ingripande kan tillståndshavaren få en erinran, en varning eller en återkallelse av serveringstillståndet. Får tillståndshavaren en erinran eller en varning är serveringstillstånd kvar men man måste se till att rätta till misskötsamheten och genomföra åtgärder för att det inte ska bli några missförhållanden framöver. Vid en återkallelse av tillståndet förlorar man rätten att servera alkohol.