Malmö tingsrätts logotyp
 

Tingsrätten dömer en 54-årig man för grovt vållande till annans död och grovt gravfridsbrott

Mål: B 12665-22
I slutet av november 2022 kom en man till polisen och berättade att han genom en olyckshändelse hade dödat en man som var i hans lägenhet. Han hade sedan styckat mannens kropp och lagt in kvarlevorna i sin kyl och frys. Åklagaren har åtalat mannen för mord alternativt grovt vållande till annans död och grov misshandel samt för grovt gravfridsbrott.

Den 54-årige mannen hade sedan en tid tillbaka låtit en man i 20-årsåldern sova över hemma hos honom. Vid dessa tillfällen använde de droger tillsammans. 54-åringen har berättat att de en kväll började bråka och att han under bråket knuffade den andre mannen ifrån sig och att han då av en olyckshändelse träffade den andre mannen i halsen med en kniv som han hade i handen.

Mannen förblödde och dog. 54-åringen har uppgett att han fick panik och att han styckade mannens kropp och la in kvarlevorna i sin kyl och frys. 54-åringen tog efter ett tag kontakt med sin socialtjänsthandläggare och bad om hjälp med att komma i kontakt med polisen för att berätta om händelsen.

Tingsrätten dömer nu mannen för grovt vållande till annans död och grovt gravfridsbrott.

– Tingsrätten har kommit fram till att det inte är ställt utom rimligt tvivel att den tilltalade hade uppsåt att döda eller skada målsäganden. Däremot har den tilltalades agerande att i drogpåverkat tillstånd hålla en kniv i handen när han knuffade målsäganden varit mycket oaktsamt och innefattat ett medvetet risktagande av allvarligt slag. Han döms därför för grovt vållande till annans död. Styckningen av målsägandens kropp och den efterföljande hanteringen av kvarlevorna innebär att den tilltalade även döms för grovt gravfridsbrott, säger rådmannen Anna Tengberg.

Den tilltalade har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som visar att han inte lider av någon allvarlig psykisk störning. Tingsrätten anser att straffvärdet för brotten som 54-åringen döms för ligger på övre delen av respektive brotts straffskala. Tingsrätten har i förmildrande riktning beaktat att 54-åringen har suttit häktad med restriktioner under lång tid och att han på eget initiativ har angett sig till polisen. 54-åringen döms till fängelse i fem år.

Rätten är enig.