Domstolsverket
 

Efterlängtad uppdatering av verksamhetsstödet för brottmålsavgöranden (DiBa): brottmålsdomen har fått ny layout

I förra veckan genomfördes en efterlängtad uppdatering av verksamhetsstödet för brottmålsavgöranden, Digitalt brottmålsavgörande (DiBa) som resulterade i att brottmålsdomen har fått ett nytt förbättrat utseende.

Den nya layouten, som har tagits fram av Domstolsverket, i samråd med en grupp ordinarie domare och chefsdomare, omfattar bland annat ett nytt typsnitt, nya marginaler och rubriker.

- Det känns bra att den nya mallen är på plats. Vårt mål har varit att förbättra DiBa-domens utseende, göra den mer lättläst och tillgänglig, berättar Klara Lutti, avdelningschef vid avdelningen för domstolsutveckling, Domstolsverket.

Omfattande utvecklingsarbete

I oktober 2022 lanserades DiBa, det nya verksamhetsstödet för hantering av brottmålsavgöranden. I samband med lanseringen fick domen ett nytt utseende. Men den nya layouten fick kritik och ett stort antal synpunkter på systemet har inkommit till Domstolsverket.

- Vi har tagit kritiken på stort allvar. Domstolsverket har lagt mycket resurser på att gå igenom domstolarnas synpunkter och det senaste året har ett intensivt arbete pågått med att åtgärda brister i och vidareutveckla systemet. Att domen nu har fått ett nytt utseende är en viktig milstolpe, men vi är samtidigt medvetna om att det finns utvecklingsområden som vi behöver fortsätta arbeta med säger Klara Lutti.

Varför valde ni att gå vidare med införandet av DiBa trots att referensgruppen hade flaggat för brister i systemet redan innan lansering?

- Vår strävan är att hörsamma domstolarnas önskemål i all utveckling. När det gäller införandet och utformningen av DiBa fick vi göra avvägningar utifrån olika intressen. Det finns många beroenden att ta hänsyn till när stora, komplexa IT-system införs. Införandet av DiBa påverkar många andra aktörer och system i rättskedjan. Vi tog därför beslut om att hålla fast vid tidplanen och jobba vidare med en kontinuerlig utveckling av systemet, säger Klara Lutti.

Värdefulla lärdomar

Införandet av DiBa har varit ett viktigt steg i digitaliseringen av domstolarna och sedan systemet infördes för drygt ett år sedan har närmare 120 000 avgöranden registrerats i systemet av landets tingsrätter. Samma siffra för hovrätterna är drygt 12 000.

- Det är höga siffror och ett kvitto på att det är mycket som har fungerat bra. Vi har samtidigt lärt oss mycket av det som har hänt och den återkoppling vi har fått av domstolarna. Värdefulla lärdomar som vi tar med oss i det fortsatta digitaliseringsarbetet, säger Jan Josefsson, enhetschef, enheten för digital mål- och ärendehantering, Domstolsverket.

Idag hanteras brottmålsinformationen, i större utsträckning än tidigare, strukturerat vilket underlättar informationsutbytet mellan myndigheter.

- En stor fördel med DiBa är att andra myndigheter i rättskedjan, som har tillgång till systemet, nu automatiskt kan ta del av relevant information utan att domen behöver skickas över manuellt, säger Jan Josefsson.

Positiva reaktioner på den uppdaterade layouten

För många domstolar var förra veckans driftsättning efterlängtad. Göran Lundahl är lagman på Göteborgs tingsrätt och han tycker att den uppdaterade mallen är ett steg i rätt riktning.

- När DiBa lanserades uttryckte många en stor frustration över hur avskriften såg ut och menade att många år av förtroendeskapande arbete med domens utseende och utformning var bortkastat. Den uppdaterade mallen, som innebär ett steg tillbaka mot det gamla utseendet, är absolut ett steg i rätt riktning utseendemässigt. Det finns fortfarande viktiga saker att rätta till, hanteringen av fler brott av samma slag och solidariska skadeståndsyrkanden till exempel, men vi vet ju att Domstolsverket arbetar på med det.

Lena Egelin, lagman vid Solna tingsrätt ser också fördelar med den senaste uppdateringen.

- Reaktionerna har varit enbart positiva. Det är oerhört viktigt för domarna att de domar som ges är utformade på ett sätt som gör dem korrekta och lätta att förstå för de som de riktar sig till.

Stor potential

- Jag tror att det finns gott hopp om att DiBa framöver kommer att underlätta domarnas och domstolens arbete. Detta samtidigt som domen också har ett utseende som motsvarar vad både domarna och mottagarna av domarna förväntar sig, säger Lena Egelin.

Även Göran Lundahl betonar att DiBa har mycket stor potential.

- Jag längtar efter att man kan inrikta ansträngningarna på att utveckla systemet vidare, exempelvis med automatiserad hantering av beslag eller med att automatisera vissa moment, som expediering av målen.

JO-anmälan

JO har också tagit del av kritiken och har beslutat att utreda Domstolsverkets införande av DiBa, med särskilt fokus på hur systemet tillgodoser rättssäkerheten och domstolarnas självständighet. Med anledning av granskningen har Domstolsverket lämnat en längre beskrivning av utvecklingsarbetet och av vilka intressen som bär upp verksamhetsstödet och som har präglat utformningen av dess funktioner.

- JO har ställt ett stort antal frågor och vi har besvarat dessa. Senast förra veckan lämnade vi in ett kompletterande yttrande, säger Jan Josefsson.