Malmö tingsrätts logotyp
 

Inget utlämnande av bild- och filmmaterial från upplopp i Rosengård

Mål: B 10011-23
Tingsrätten avslår åklagarens begäran om editionsföreläggande mot åtta mediebolag.

Åklagaren har begärt att tingsrätten ska förelägga åtta mediebolag att utge kopior av allt filmat och fotograferat material som de kan inneha från upploppet i Rosengård i Malmö mellan den 3-4 september 2023.

Mediebolagen har motsatt sig begäran och gett flera anledningar till att editionsföreläggandet inte bör godkännas.

Åklagaren har hävdat att syftet med begäran om edition är att få fram bevisning om de som är skäligen misstänka och numera i flera fall även åtalade i målet. Som en bieffekt kan man även få fram identiteten på personer som ännu inte är misstänkta.

Högsta domstolen har sedan tidigare sagt att ett editionsföreläggande inte får användas i syfte att få fram identiteten på en person som ännu inte är misstänkt.

– Åtal har redan väckts mot de flesta som varit misstänkta i upploppet. Syftet med den begärda bevisningen verkar därför främst vara att få fram vilka ytterligare personer som gjort sig skyldiga till brott. Intresset mot att lämna ut de begärda filmerna och fotona är således starkare än skälen för ett utlämnande, säger rådmannen Christina Nilsson.

Åklagarens begäran avslås och de mediebolag som begärt det får ersättning för sina rättegångskostnader.

De bolag det handlat om är Aftonbladet Hierta AB, Expressen Lifestyle AB, TV4 AB, AB Dagens Nyheter, Sveriges Television AB, TT Nyhetsbyrån AB, Sydsvenska Dagbladet AB samt PP Press AB. Åklagaren har återkallat sin begäran gällande Schibsted Sverige AB.