Södertälje tingsrätts logotyp
 

Dom i mål om synnerligen grovt vapenbrott m.m.

Mål: B 1338-23
En man döms för synnerligen grovt vapenbrott och synnerligen grovt narkotikabrott efter att ha innehaft och förvarat en stor mängd vapen och narkotika i ett villagarage i Södertälje. En man döms för synnerligen grovt narkotikabrott efter att tillsammans och i samförstånd ha förvarat narkotikan i garagaget men frikänns från synnerligen grovt vapenbrott. En kvinna döms för bland annat grovt narkotikabrott för att ha transporterat en stor mängd narkotika.

Tingsrätten dömer en 28-årig man för att i ett villagarage i Södertälje innehaft och förvarat en stor mängd narkotika av olika slag, 38 skjutvapen med tillhörande ammunition samt explosiva varor. Mannen frias från åtal för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. En 47-årig man döms för sin inblandning i narkotikahanteringen i villagaraget. En 26-årig kvinna döms för att ha transporterat en stor mängd narkotika och explosiva varor.

Narkotikahanteringen har bedömts utgöra ett led i en verksamhet som utövats i organiserad form i syfte att i stor omfattning bedriva handel med narkotika. Vapenbrottet har omfattat ett stort antal vapen av särskild farlig beskaffenhet och har innehafts i en miljö där det funnits risk för att det skulle komma till brottslig användning.

Straffen bestäms till fängelse. Det längsta straffet, nio år, får den 28-åriga mannen som döms för synnerligen grovt vapenbrott, synnerligen grovt narkotikabrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott. Mannen utvisas. Den 47-åriga mannen döms till fängelse i sex år och sex månader och den 26-åriga kvinnan till fängelse i fem år och sex månader.