Attunda tingsrätts logotyp
 

Mamma döms till livstids fängelse för mord och försök till mord

Mål: B 9760-23
En kvinna åtalad för mord och försök till mord på sina två barn i Vallentuna har dömts till fängelse på livstid. Kvinnan har under rättegången förnekat att hon utsatt barnen för någon form av våld.

Kvinnan och barnen bodde tillsammans i Vallentuna. På morgonen den 8 september 2023 tillkallades polis till platsen. Sonen hade då lämnat bostaden med skador efter flera knivhugg som träffat bland annat huvudet och halsen. I bostaden hittades dottern död och kvinnan skadad. Enligt rättsintyget var kvinnans skadebild förenlig med att hon hade skadat sig själv. Kvinnan har berättat att hon önskade ta sitt liv. På köksbordet i bostaden hittades brev och anteckningar som kvinnan hade skrivit. Enligt tingsrätten har breven och anteckningarna innebörden att inte bara kvinnan utan även barnen skulle dö. Tingsrätten har bedömt att det är ställt utom rimligt tvivel att kvinnan dödade dottern och försökte att döda sonen.

Kvinnan har gått igenom en rättspsykiatrisk undersökning. Enligt det rättspsykiatriska utlåtandet led inte kvinnan av en allvarlig psykisk störning när gärningarna begicks och inte heller vid undersökningstillfället. I utlåtandet anges att det sammantaget bedöms tydligt att kvinnan vare sig lider av eller har lidit av en psykossjukdom. Vidare står att kvinnan sedan en tid efter gärningarna bedöms ha presenterat en psykiatrisk symtombild som inte är sann. Tingsrätten skriver i domskälen att det inte finns något i utlåtandet som innebär att det skulle ha förelegat några svårigheter vid utförandet av undersökningen eller några tveksamheter när det gäller de rättspsykiatriska slutsatserna.

Rättens ordförande, rådmannen Malin Käll, säger i en kommentar:

- Barnen har utsatts för brott i sitt hem, där de borde ha varit trygga. Den vuxne som de har varit utlämnade till för sin omsorg har utsatt dem för våld. När det gäller sonen har det varit tal om ett utdraget händelseförlopp, med flera skrämmande moment. Gärningen har inneburit ett svårt lidande för honom. Med tanke på brottens allvar och vad som framgått om kvinnans psykiska tillstånd kan någon annan påföljd än fängelse på livstid inte komma i fråga.

Sonen och barnens pappa får det skadestånd som de har begärt.

Rätten är enig i sin bedömning