Solna tingsrätts logotyp
 

Dom i mål om felskjutning i Huvudsta centrum

Mål: B 835-23
Solna tingsrätt dömer två personer för mord och försök till mord vid en felskjutning i Huvudsta centrum i januari 2023. En man döms för medhjälp till mordet och en annan för grovt skyddande av brottsling.

Strax före klockan tio på kvällen den 20 januari 2023 sköts en man ihjäl i Huvudsta centrum. Gärningsmännen anlände i en bil och sköt ett flertal skott i riktning mot mannen och hans fyra vänner. En av männen träffades av ett skott i huvudet och avled på platsen. Personerna som blev beskjutna hade inga kopplingar till gängkriminalitet och var inte de tilltänkta måltavlorna för skjutningen.

Tingsrätten dömer nu en 30-åring och en 25-åring till livstids fängelse för att ha genomfört mordet och mordförsöken tillsammans och i samförstånd med andra.
30-åringen, som inte är svensk medborgare, utvisas från Sverige och förbjuds från att återvända hit.

- Det är bevisat att 30- och 25-åringen har genomfört mordet tillsammans.
Även om det inte har kunnat klarläggas vem som var skytten, eller om det fanns fler personer med dem i flyktbilen, har de varit delaktiga i gärningen på ett sådant sätt att båda ses som gärningsmän, säger rättens ordförande rådmannen Evelina Säfwe.

En 26-årig man, som förekommit i media med anledning av att han tidigare är dömd för att ha hanterat sprängladdning, döms för medhjälp till mord genom att ha överlämnat flyktbilen och deltagit i en chatt där utförandet av mordet planerades. Straffvärdet motsvarar tio års fängelse, men eftersom mannen under 2023 i flera olika domar har dömts för andra allvarliga brott, har tingsrätten haft att bedöma vad påföljden skulle ha blivit om all brottslighet hade prövats tillsammans.
26-åringen döms därför till fängelse i ytterligare fem år och tre månader.

En 27-årig man döms för grovt skyddande av brottsling bestående i att efter mordet bland annat ha bytt jacka med en av gärningsmännen.

En person frikänns helt från brott.