Solna tingsrätts logotyp
 

Dom i mål om bland annat kraftfull sprängning i radhusområde i Hässelby

Mål: B 2519-23
Solna tingsrätt dömer totalt sex personer för allvarlig brottslighet främst kopplad till två händelser i Årsta respektive Hässelby. Båda händelserna har ägt rum under våren 2023 inom ramen för en konflikt mellan två kriminella nätverk. Huvudförhandlingen i tingsrätten pågick under 11 dagar och avslutades den 24 januari 2024.

Om brottsligheten

De brott som förekommer är bland annat försök till mord, allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott, försök till allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott, och grovt vapenbrott.

Brottsligheten är främst relaterad till en kraftig sprängning i mars 2023 i ett radhusområde i Hässelby och veckan dessförinnan ett sprängningsförsök utanför en företagslokal i Årsta industriområde.

Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) har bedömt att sprängladdningen i Hässelby orsakades av cirka 15 kg dynamitsprängämne, vilket är en av de största sprängladdningar som detonerat i svensk civil miljö de senaste åren. Sprängningen orsakade omfattande materiella skador och ett stort antal personer drabbades på olika sätt. Sprängningsförsöket i Årsta avsåg cirka 15,8 kg dynamitsprängämne.

Tingsrättens bedömning

Solna tingsrätt dömer tre personer för försök till mord och allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott, avseende händelsen i Hässelby. Ytterligare en person döms för inblandning i samma sprängning, han döms för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott.

Tingsrätten dömer tre personer för sprängningsförsöket i Årsta, varav två även för sprängningen i Hässelby. Ytterligare en person döms för inblandning i samma sprängningsförsök, han döms för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott. 

Tingsrätten anser att det är klarlagt att en person – som vid brottstillfället var 17 år gammal – har utfört gärningarna i Årsta respektive Hässelby tillsammans och i samförstånd med två andra personer som inte befunnit sig i direkt anslutning till brottsplatserna men som utövat inflytande och haft en sådan central roll i brottens utförande att de agerat som gärningsmän.

Ytterligare en person – en då 14-åring – är alltjämt misstänkt för sprängningsförsöket i Årsta. Åklagaren för en bevistalan mot denne i tingsrätten vilken handläggs inom ramen för ett eget mål.

Två personer frikänns helt från brott och vissa personer frikänns från vissa brott. En juristdomare är också skiljaktig beträffande vissa personers inblandning i händelserna i Hässelby och Årsta samt i fråga om brottsrubriceringen försök till mord.

Påföljder

Påföljderna har i fyra fall bestämts till fängelse och fängelsestraffens längd har fastställts till 14 år, 7 år och 6 månader, 5 år och 6 månader och 3 år.
För den då 17-åringa mannen som döms för att ha utfört gärningarna på plats i Årsta respektive Hässelby har påföljden bestämts till sluten ungdomsvård och vårdtiden har bestämts till 4 år. För en annan, vid brottstillfället 17-årig man, har påföljden bestämts till sluten ungdomsvård och vårdtiden har bestämts till 1 år och 4 månader.

Skadestånd

Skadeståndsanspråk till följd av händelsen i Hässelby kommer att prövas separat vid senare tillfälle.