Kalmar tingsrätts logotyp
 

15-åring döms för mord; 16-åring döms för stämpling till mord

Mål: 4250-23
Kalmar tingsrätt dömer en 15-åring för mord på en 23-årig man till två år och fyra månader sluten ungdomsvård, och en 16-åring för stämpling till mordet till två års sluten ungdomsvård. Båda döms också för försök till rån. 15-åringen utvisas på livstid.

Båda ungdomarna stod åtalade för mord, men bevisningen (som främst består av polisförhör med en 14-åring som varit med dem) är inte tillräcklig för att säkert slå fast vilken roll 16-åringen spelat; han har dock deltagit i att besluta och planera mordet och döms därför för stämpling. Det är bevisat att 15-åringen utdelade de dödande knivhuggen; han döms därför för mord.

– Gärnings­männen har utgått från ett foto på målsäganden, som de inte haft någon koppling till. Brottet framstår som ett beställningsmord, säger Hans Ranholm, rådman.

15-åringen, som kom till Sverige som kvotflykting 2016, har ingen familj i landet. Brottets allvar och risken för återfall gör att han utvisas även med beaktande av Barnkonventionen.Båda ungdomarna stod åtalade för mord, men bevisningen (som främst består av polisförhör med en 14-åring som varit med dem) är inte tillräcklig för att säkert slå fast vilken roll 16-åringen spelat; han har dock deltagit i att besluta och planera mordet och döms därför för stämpling. Det är bevisat att 15-åringen utdelade de dödande knivhuggen; han döms därför för mord.
– Gärnings¬männen har utgått från ett foto på målsäganden, som de inte haft någon koppling till. Brottet framstår som ett beställningsmord, säger Hans Ranholm, rådman.
15-åringen, som kom till Sverige som kvotflykting 2016, har ingen familj i landet. Brottets allvar och risken för återfall gör att han utvisas även med beaktande av Barnkonventionen.