Södertörns tingsrätt
 

19-årig man döms till livstids fängelse för mord i Tullinge

Mål: B 3513-23
Södertörns tingsrätt har idag dömt en 19-årig man till livstids fängelse för mord i Tullinge den 2 mars 2023.

I början av februari i år väcktes åtal mot fyra personer för inblandning i mordet i Tullinge den 2 mars 2023 då en 47-årig man sköts till döds i sin bostad. Mordet bedöms vara en hämnd för annan allvarlig brottslighet som skett inom ramen för den våldsamma konflikt mellan kriminella nätverk som pågick vintern och våren 2022/2023.

Fyra personer döms till fängelse

Södertörns tingsrätt har idag dömt en nu 19-årig man till livstids fängelse för mordet. Två män, 20 respektive 18 år gamla, åtalades för medhjälp till mordet, men de frikänns av tingsrätten i den delen på grund av bristen på tillräckliga bevis. De döms dock för bland annat grovt skyddande av brottsling och grovt vapenbrott till fängelse i tre år och tre månader respektive ett år och två månader. En 24-årig man döms för grovt skyddande av brottsling till två års fängelse. 19-åringen som döms för mord ska också betala skadestånd till offrets anhöriga.

Bevisningen mot 19-åringen har varit stark

Av domen framgår att den mordåtalade 19-åringen under rättegången medgav att han befann sig vid brottsplatsen. Han menade dock att det var en annan person som sköt offret och att han själv inte visste att ett mord skulle ske. Enligt tingsrätten har åklagaren presenterat en stark bevisning i form av DNA-fynd, chattmeddelanden och viss övrig utredning som tillsammans medför att det inte råder några tvivel om att det var 19-åringen och inte någon annan person som sköt offret.

– Offret hade ingen koppling till konflikten och sköts till döds i sitt hem på natten samtidigt som hans sambo och minderåriga barn befann sig i bostaden. Det är uppenbart att gärningen ska bedömas som särskilt hänsynslös. Påföljden ska därför bestämmas till livstids fängelse, säger rådmannen Peter Grym, ordförande i målet.

Domen kan beställas per e-post genom att maila till sodertorns.tingsratt.avdelning1@dom.se och ange målnummer
B 3513-23.