Södertörns tingsrätts logotyp
 

Dom i mål mot två polismän angående bland annat grovt narkotikabrott, grovt tjänstefel och brott mot tystnadsplikt

Mål: B 14186-23
Tingsrätten har i dag dömt två polismän för grovt tjänstefel, tjänstefel och brott mot tystnadsplikt till fängelse.

Rättegången har hållits bakom stängda dörrar eftersom det har lagts fram uppgifter som omfattas av sträng sekretess. På grund av denna sekretess innehåller även domen till viss del hemliga delar.

Polismännen frias från grovt narkotikabrott men fälls för bland annat grovt tjänstefel

De två polismännen har bland annat stått åtalade för att olovligen ha tagit emot, transporterat, förpackat och förvarat en större mängd narkotika. Åtalet mot polismännen som rör grovt tjänstefel har handlat om att de åsidosatt vad som gäller för deras uppgift som polismän. Åklagaren har bland annat påstått att de inte har rapporterat narkotika som tagits i beslag, förstört bevismaterial och inte rapporterat brott. De har också åtalats för att ha röjt hemliga uppgifter.

– Tingsrätten har funnit att bevisningen mot polismännen har varit stark. Det är klarlagt att de åsidosatt vad som gällt för dem som poliser genom det sätt de har hanterat narkotikan på. Det är även klarlagt att de röjt hemliga uppgifter, säger domaren Tord Pettersson, ordförande i målet.

En viktig fråga i målet har varit hur polismännens hantering av narkotikan ska bedömas. Åklagaren har i första hand begärt att polismännen ska dömas för grovt narkotikabrott och i andra hand för grovt tjänstefel. Domstolen friar polismännen för grovt narkotikabrott men dömer dem för grovt tjänstefel.

– Det huvudsakliga skälet för tingsrättens bedömning är att det har rört sig om ett polisiärt beslag och att hanteringen skett i tjänsten och inte för något privat ändamål, säger Tord Pettersson.

Polismännen döms till fängelse

En av polismännen döms för grovt tjänstefel, tjänstefel och brott mot tystnadsplikt till fängelse i två år. Den andra polismannen döms för grovt tjänstefel, tjänstefel och brott mot tystnadsplikt till fängelse i ett år och sex månader.

– De båda polismännen fälls till ansvar för mycket allvarlig brottslighet. Försvårande omständigheter i målet har varit att polismännens agerande har medfört att ett mycket allvarligt narkotikabrott inte kunnat utredas och att de utsatt andra för fara. Samtidigt har tingsrätten beaktat att polismännen sannolikt kommer att bli av med arbetet, säger Tord Pettersson.

Rätten är enig.

Beställning av handlingar

För beställningar av handlingar hänvisas till Södertörns tingsrätt, avdelning 4. Beställningar kan med fördel göras per e-post till sodertorns.tingsratt.avdelning4@dom.se.

Stämningsansökan och förundersökningen innehåller till viss del uppgifter som omfattas av sekretess. Det handlar om sekretess som gäller för underrättelseverksamhet med mera och sekretess för uppgift som förekommer i mål om brott mot tystnadsplikt, se 18 kap. 2 § och 35 kap. 12 § offentlighets- och sekretesslagen. De sekretessbelagda uppgifterna kommer att maskeras i de handlingar som i övrigt är offentliga.

Ange tydligt vilket material som önskas. Eftersom förundersökningsprotokoll med bilagor är mycket omfattande kan det finnas svårigheter att skicka per e-post. Förundersökningsprotokollet kan därför komma att lämnas ut i digitalt format lagrade på USB-minnen. USB-minnen kan även skickas via post och för detta utgår en kostnad.

Tjänstefel

Enligt 20 kapitlet 1 § brottsbalken kan den som gör sig skyldig till tjänstefel dömas till fängelse eller böter i högst två år. För grovt tjänstefel kan man dömas till fängelse i lägst sex månader och högst sex år.

Varför är delar av domen hemlig?

Utgångspunkten är att en dom ska vara offentlig. I det här målet har det lagts fram uppgifter som omfattas av sträng sekretess. Delar av domen är därför hemlig. Sekretessen hänför sig till uppgifter inom polisens verksamhet. Om uppgifterna skulle bli offentliga finns det risk för att polisens arbete mot grov brottslighet skulle äventyras.