Norrköpings tingsrätts logotyp
 

Dom i mål om sprängdåd i Norrköping

Mål: B 2768-23
Norrköpings tingsrätt har i dag meddelat dom i ett mål angående en sprängning samt försök och förberedelse till sprängningar som inträffat under våren och sommaren 2023 i Norrköping.

Fyra män var åtalade för att ha deltagit i förberedelse till sprängning avseende en bomb som hittades i stadsdelen Lindö i augusti 2023 och två män var åtalade för försök till sprängning avseende en bomb som hittades i en bilaffär i juli 2023. En av de männen var dessutom åtalad för att ha utfört en sprängning i centrala Norrköping i januari 2023 och för försök till sprängning avseende en termosbomb som hittades utanför porten till ett flerfamiljshus i Norrköping i maj 2023.

Två män döms för sin hantering av explosiv vara beträffande bomben som hittades i Lindö till drygt 2 års respektive 3 års fängelse. Även en 22-årig man och en 60-årig man döms för sin hantering av explosiv vara avseende Lindöbomben.

22-åringen döms också för sin inblandning i försöket till sprängning i bilaffären. En 20-årig man döms för sin hantering av explosiv vara avseende den bomben. Han döms även för sin hantering av explosiva varor avseende sprängladdningen som exploderade i januari 2023 och termosbomben.

22-åringen döms även för grovt narkotikabrott till sammanlagt fem och ett halvt års fängelse.

60-åringen döms även för synnerligen grovt vapenbrott och annan brottslighet till sammanlagt fem års fängelse.

20-åringen döms även för narkotikabrott till sammanlagt tre års fängelse.