Mark- och miljödomstolen ger tillstånd till en fullskalig bio-CCS-anläggning

Mål: M 2479-23
Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt har i dag gett tillstånd till en bio-CCS-anläggning vid Värtaverket i Stockholm.

Tillståndet omfattar att uppföra och driva anläggningar för avskiljning av koldioxid ur rökgaser från ett biobränsleeldat kraftvärmeverk samt att komprimera, förvätska och mellanlagra den avskilda koldioxiden. Dessutom får Stockholm Exergi AB förbränna slam och uppföra en ny kaj i Energihamnen.

Enligt Stockholm Exergi AB har bio-CCS-anläggningen potential att sänka mängden koldioxid i atmosfären med 800 000 ton per år vilket motsvarar mer än de fossila utsläppen från Stockholms vägtrafik under ett helt år.

Domstolen har funnit att olägenheterna för omgivningen kan begränsas genom villkor och åtaganden och att verksamheten uppfyller miljöbalkens allmänna hänsynsregler. Alla motparter utom Trafikverket har tillstyrkt eller inte haft något emot att tillstånd ges. Trafikverket har avstyrkt eftersom bland annat en rörbro kommer att hamna inom ett område av riksintresse för Östlig förbindelse som är en planerad väg- och kollektivtrafik­förbindelse som binder ihop regionens norra och södra delar. Eftersom Stockholm Exergi AB har åtagit sig att uppföra rörbron utan att påtagligt försvåra tillkomsten eller utnyttjandet av Östlig förbindelse, har domstolen funnit att det inte finns hinder mot verksamheten. Tillståndet kan tas i anspråk omedelbart även om domen överklagas.

De fem domarna var eniga.

Faktaruta

Bio-CCS står för avskiljning, transport och lagring av koldioxid av biogent ursprung (bio-energy with carbon capture and storage). Det svenska klimatpolitiska ramverket anger att Sverige ska nå nettonollutsläpp senast 2045 och ha negativa nettoutsläpp därefter. För att nå målet krävs så kallade kompletterande åtgärder vid sidan av omfattande utsläppsminskningar. Bio-CCS är en kompletterande åtgärd som behöver öka över tid efter 2045 för att uppnå nettonegativa utsläpp (se prop. 2016/17:146).