Östersunds tingsrätt
 

Dom i mål om bl.a. påstått försök till mord på polismän

Mål: B 2600-23
Östersunds tingsrätt dömer den 26 april 2024 två män, en 24-åring bosatt i Skåne, och en 19-åring bosatt i Stockholmstrakten, för olika former av delaktighet i brott vid eller i samband med en gemensam flykt från polisen den 12 augusti 2023 i Östersund.

19-åringen döms för grovt hot mot tjänsteman, grovt sabotage mot blåljussabotage, grovt vapenbrott samt olaga hot till fängelse i sex år.

24-åringen döms för medhjälp till grovt hot mot tjänsteman, grovt sabotage mot blåljusverksamhet, grovt vapenbrott, olaga hot samt inbrottsstöld till fängelse i fyra år.

Båda männen ska kvarbli i häkte.

Tingsrätten har funnit att utredningen i målet inte varit tillräcklig för att det ska anses ställt utom rimligt tvivel att 19-åringen, som avfyrat flera skott med en kulsprutepistol i samband med flykt med bil från polisen, har riktat skotten mot efterföljande fyra polismän i två polisbilar. De två åtalade männen kan således enligt tingsrätten inte anses ha agerat med uppsåt att döda de efterföljande poliserna, varför de inte döms för försök till mord. Genom sitt agerande i samband med flykten har de två männen emellertid gjort sig skyldiga till grovt hot mot tjänsteman respektive medhjälp till sådant brott. För samma händelse har de även tillsammans och i samförstånd gjort sig skyldiga till grovt sabotage mot blåljusverksamhet och ska döma för detta i brottskonkurrens. De har vidare tillsammans och i samförstånd innehaft den brukade kulsprutepistolen med tillhörande magasin och ammunition utan att ha rätt till det. Eftersom vapnet varit av särskilt farlig art, innehafts i bil på allmän plats och kommit till brottslig användning, har gärningen bedömts som grovt vapenbrott.

De två dömda männen ska solidariskt betala 60 000 kr i skadestånd avseende kränkning till envar av de fyra polismännen för det grova hot mot tjänsteman dessa blev utsatta för.

För en händelse som inträffat tidigare samma dag dömer tingsrätten även de två männen för olaga hot mot en person, av vilken de ville ha upplysningar om en annan person.

Tingsrätten har även funnit att 24-åringen gjort sig skyldig till inbrottsstöld då han efter avslutad biljakt tagit sig in i en fritidsbostad och tillgripit bland annat kläder som han ansett sig behöva då han blivit våt och kall efter många timmar i skogen, medan han eftersökts bland annat med helikopter.