Göta hovrätts logotyp
 

Livstids fängelse för mord i Taberg

Mål: B 659-24
Genom en dom som meddelats i dag dömer hovrätten en 22-årig man för bl.a. mord till fängelse på livstid och gör därmed en annan bedömning än tingsrätten i fråga om påföljd.

Enligt åtalet för mord hade mannen genom kvävning dödat en kvinna, efter att dessförinnan ha bundit hennes hand- och fot­leder och miss­handlat henne. Därutöver åtalades han för grovt gravfridsbrott bestående i att han flyttat kvinnans kropp till ett skogsområde, där den grävts ned och täckts över. Han åtalades även för hot mot tjänsteman begånget i ett annat sam­manhang.

Tingsrätten dömde mannen enligt åtalet och bestämde påföljden till fängelse i 18 år. Han skulle även betala skadestånd till vissa av kvinnans anhöriga.

I hovrätten begärde mannen att bli frikänd från ansvar för mord och grovt gravfridsbrott – eller i vart fall få ett kortare fängelse­straff – och att slippa betala skadestånd. Åklaga­ren och de anhö­riga begärde att påföljden skulle skär­pas och livs­tidsstraff dömas ut.

Även hovrätten kommer fram till att mannen ska dömas enligt åtalet. Till skillnad från vad som var fallet vid tingsrätten bestäms påföljden emellertid till fängelse på livstid.

- Att livstidsstraff döms ut beror bl.a. på att hovrätten funnit att mannen i gärningsögonblicket haft för av­sikt att döda kvinnan och inte – som tingsrätten ansåg – förhållit sig likgiltig till att hon skulle avlida. Eftersom mordet således be­gåtts med en högre grad av uppsåt, är gärningen mera straffvärd. Till detta kommer att hov­rätten fäster större vikt än tingsrätten vid det lidande som kvinnan måste ha upplevt och den särskilda hänsynslöshet som utmärker gärningen, säger rättens ordförande Patrik Örnsved.

Hovrättens dom innebär även att mannen ska betala skadestånd till ytterligare vissa av kvinnans anhöriga. I likhet med tingsrätten beslutar hovrätten vidare att mannen ska utvisas ur Sverige och utan tidsbegränsning förbjudas att återvända hit.