Svea hovrätts logotyp
 

Svea hovrätt meddelar dom i mål om en vägblockad på E4:an i augusti 2022 som genomfördes för att uppmärksamma klimatkrisen

Mål: B 13007-22
Hovrätten har idag meddelat dom i ett mål om en vägblockad som genomfördes för att uppmärksamma den pågående klimatkrisen. Samtliga tilltalade frikänns från sabotage men döms för ohörsamhet mot ordningsmakten.

Händelsen inträffade i augusti 2022 på E4:an i norra Stockholm. För att uppmärksamma den pågående klimatkrisen gick ett flertal personer ut på vägbanan i rusningstrafik och satte sig ner för att demonstrera med budskapet ”Återställ våtmarker”. Vägblockaden orsakade trafikstockning och långa köer på en av Stockholms mest trafikerade vägar.

På grund av det inträffade har demonstranterna åtalats för brotten sabotage och ohörsamhet mot ordningsmakten. De tilltalade har tillbakavisat åtalet och argumenterat för att de har agerat inom ramen för sin demonstrationsfrihet och att deras handlande inte kan anses allvarligt ha stört den allmänna samfärdseln samt att de har handlat i nöd med hänvisning till den pågående klimatkrisen.

Solna tingsrätt dömde de tilltalade för både sabotage och ohörsamhet mot ordningsmakten.

Hovrätten konstaterar först att enbart det förhållandet att gärningen begicks i samband med en demonstration inte är skäl att frikänna de tilltalade från ansvar för brott.

– Demonstrationsfriheten ger inte i sig någon person rätt att agera på ett sätt som är att bedöma som sabotage eller ohörsamhet mot ordningsmakten, säger referenten i målet tf. hovrättsassessorn Erik Silvén Möller.

Till skillnad från tingsrätten anser hovrätten däremot att det inte varit frågan om en sådan allvarlig störning som krävs för att döma för sabotage varför de tilltalade frikänns från detta brott.

Tf. hovrättsassessorn Erik Silvén Möller säger vidare:

– Även om aktionen medförde en stor olägenhet för många anser hovrätten att agerandet inte inneburit en sådan betydande störning att det kvalificerar som det allvarliga brottet sabotage.

Enligt hovrätten är det dock utrett att samtliga tilltalade inte har följt polisens befallning att omedelbart lämna platsen. Hovrätten slår också fast att det inte har varit frågan om någon nödsituation och dömer därför alla tilltalade för ohörsamhet mot ordningsmakten.

Tf. hovrättsassessorn Erik Silvén Möller säger till sist:

– Högsta domstolen har nyligen uttalat att det är ytterst sällsynt att en gärning kan anses tillåten med hänvisning till hot mot mer övergripande intressen, i detta fall miljön. Hovrätten har inte funnit skäl att göra någon annan bedömning.

Påföljderna bestäms till dagsböter men eftersom de flesta tilltalade har varit frihetsberövade i ca en månad anses i dessa fall böterna helt erlagda.

De båda nämndemännen har varit skiljaktiga på så sätt att de vill fastställa tingsrättens fällande dom för sabotage. I övrigt har de varit eniga med majoriteten.