Åtal hade väckts mot en f.d. anställd vid Kungliga Myntkabinettet, KMK, för grovt häleri vid några tillfällen avseende förfoganden över stulna mynt vid KMK. I anslutning till åtalspunkterna hade KMK framställt skadeståndsanspråk mot den f.d. anställde. Tingsrätten och hovrätten ogillade både åtalen och skadeståndsanspråken på grund av preskription.
Efter överklagande av KMK förklarade Högsta domstolen att de skadeståndsanspråk som KMK framställt inte var preskriberade, upphävde hovrättens dom i fråga om skadestånd och återförvisade målet till hovrätten.
Hovrätten har i dag meddelat dom i fråga om skadeståndsanspråken och bifallit KMK:s talan intill ett belopp om 1 576 000 kr av begärda 3 787 700 kr. Hovrätten konstaterar att KMK endast visat att vissa av de sålda mynten härrörde från KMK. Den f.d. anställde kände, enligt hovrätten, till att dessa var stulna från KMK. Ett överlämnande till försäljning innebär att KMK åsamkats en sakskada med rätt till ersättning.
– Det var många värdefulla och fina mynt som hade försvunnit från Myntkabinettet men en noggrann prövning av bevisningen medförde endast delvis bifall till vad som hade begärts, säger Magnus Ulriksson, hovrättsråd och referent i målet.